Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stát začal hledat firmu, která postaví obchvat Nové Paky. Stavba by mohla začít ještě letos

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo výběrové řízení na stavbu obchvatu Nové Paky. Už po letních prázdninách by měl na budoucí trase 8,5kilometrové silnice začít archeologický průzkum. Samotná stavba by měla trvat tři roky. Na obchvat čekají místní přes 30 let.

O zahájení výběrového řízení na svých sociálních sítích informoval ředitel ŘSD Radek Mátl. „Předpokládaná hodnota zakázky je 1,6 miliardy korun,“ napsal. Po letech komplikací s výkupy pozemků Ředitelství silnic a dálnic počítá s původně naplánovaným termínem uvedení do provozu. Ten je v současnosti nastaven na rok 2024.   

Nová trasa by měla vyvést především tranzitní dopravu z centra města. Právě Nová Paka stojí na hlavní spojnici Prahy a Krkonoš. Denně městem projede 15 - 25 tisíc automobilů. 

Silnice povede lesem, nad tunelem i rybníkem   

Samotná stavba nového obchvatu nebude jednoduchá. Společnost, která vyhraje výběrové řízení, se bude muset poprat s nedostupným terénem i vysokým převýšením okolního terénu. Velká část povede hustým lesem. Další pak překlene železniční tunel trati do Ostroměře i rybník na okraji města.   

Ze směru od Jičína svede nová silnice dopravu už před Kumburským Újezdem, kde silnice uhne na pravou stranu. Následně povede za rybníkem přes Studénku až do Heřmanic. Zde vznikne mimoúrovňová křižovatka a o pár metrů dál i velký most, který překlene koleje zapuštěné v zemi. Jen o pár metrů dál bude nová trasa překonávat rybník Zaďák.   

Na Štikově pak vznikne jedna z největších křižovatek obchvatu. Stavba počítá s vybudováním kruhového objezdu na silnici směrem na Bělou u Pecky (na takzvané křižovatce u sekačky). Z ní pak povede přímé napojení na novou tangentu.   

Obchvat bude pokračovat dál kolem hotelu a Štikovské rokle, kde vznikne velké přemostění přes údolí. Měřit bude bezmála půl kilometru. Pravotočivou zatáčkou se vyhne Vrchovině a na starou trasu se připojí ve Vidochově u čerpací stanice. Sjezd bude řešen pomocí kruhové křižovatky.   

 

Bez dvaceti metrů bude obchvat dlouhý přesně 8,5 kilometrů. Na jeho trase vzniknou dvě kruhové křižovatky a 22 protihlukových zdí o celkové délce přes čtyři kilometry. Vybudováno bude celkem 16 mostů, které budou dohromady měřit přes jeden kilometr.   

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto tookapic | Pixabay

Štítky Nová Paka, doprava, obchvat, stavba, plán, povolení, ŘSD, kamiony, Štikov, Kumburský újezd, silnice, Ředitelství silnic a dálnic, výběrové řízení, Radek Mátl, rybník, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát začal hledat firmu, která postaví obchvat Nové Paky. Stavba by mohla začít ještě letos  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.