Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

ANKETA: Jak se vám líbí protihluková stěna na hradecké Rašínovce? Začne se stavět tento měsíc

Ještě tento měsíc začne na Rašínově třídě stavba protihlukové stěny. Práce za 46 milionů korun bude mít na starosti Ředitelství silnic a dálnic, které před časem představilo vizualizace nové stavby. Nápad rozdělil místní na dvě poloviny. Jedna protihlukové opatření vítá. Druhá pak upozorňuje na zbytečně vykácené stromy a další zabrání volného prostoru. Jaký názor máte vy?

„Hluk z projíždějících vozidel na Rašínově třídě byl v posledních letech již neúnosný, jelikož počty aut, která tudy projíždí, každoročně rostou,“ řekl náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). Podle měření z roku 2016 silnicí projede 30 tisíc aut denně. Šestina z nich pak během noci. Po protihlukové stěně v posledních letech volala komise místní samosprávy, místní občané i sama radnice. Počítá se s tím, že po realizaci stěn dojde ke snížení hluku o devět decibelů.  

Samotné práce na stavbě nové stěny zahájí Ředitelství silnic a dálnic příští pondělí (24. května). Za plného provozu budou práce probíhat až do druhé poloviny listopadu. I přesto budou na řidiče drobné komplikace čekat.  

„Během stavby bude muset být omezen provoz na Rašínově třídě tak, že dojde k uzavření jednoho jízdního pruhu ve směru na Pardubice. To se částečně dotkne také Střelecké a Sokolské ulice, kde se vozidla již budou muset začít řadit do jednoho jízdního pruhu,“ říká za ŘSD ředitel Správy Hradec Králové Marek Novotný

Stěna rozdělila místní na dvě skupiny  

Podle jedné skupiny je protihluková stěna na Rašínově třídě potřeba a nápad radnice a Ředitelství silnic a dálnic vítá. Například Martin Struna bydlel v bytě nad silnicí pět let. „Koncentrace kamionů je tam šílená. Míst, kde by byla potřeba taková stěna je v Hradci více,“ napsal na sociální sítě. Jeho názoru se v diskuzi zastalo několik desítek lidí.  

Protipólem jsou lidé, kteří s výstavbou stěny nesouhlasí. Nejvíce jim vadí, že bylo třeba pokácet desítky stromů a keřů. „V rámci vizualizace naprostá tragédie a další likvidace otevřeného prostoru, který bude vybízet vandaly k jeho nekonečnému ničení,“ řekl Jiří Bohdanecký. Podle jeho slov by naopak pomohlo vysadit další zeleň, která by hluk odstínila. Tuto myšlenku podporují i další lidé, například Jaromíra Dostálová„Přesně tak, proč neudělat stromořadí vysokých stromů, a ne jenom beton a sklo,“ píše. Dalším argumentem odpůrců je fakt, že stěna zabrání zvířatům ve volném pohybu.   

Do internetové diskuze pod fotografie prvních pokácených stromů se ve facebookové skupině Hradec Králové – Salon republiky zapojilo několik stovek uživatelů. Hradeckou Drbnu nyní zajímá, jaký názor mají naši čtenáři. Souhlasíte s výstavbou protihlukové stěny na Rašínově třídě? A jak se vám líbí?  

Souhlasíte se stavbou protihlukové stěny na Rašínově třídě v Hradci Králové?

Celkem hlasovalo77 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky Rašínova, třída, Hradec Králové, vizualizace, ŘSD, stavba, názor, anketa, doprava, hluk, stěna, Ředitelství silnic a dálnic, strom, Jiří Bláha, ODS, Marek Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Jak se vám líbí protihluková stěna na hradecké Rašínovce? Začne se stavět tento měsíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.