Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jičín bude mít Lavičku Václava Havla. O místě rozhodne veřejnost v anketě

Jičín bude mít svoji vlastní Lavičku Václava Havla, stačí vymyslet kam ji umístit. Komise pro cestovní ruch sice vytipovala několik lokalit, tu finální ale vybere veřejnost v anketě. Podle informací Knihovny Václava Havla by mělo jít o teprve druhou lavičku v Královéhradeckém kraji.

Hned několik míst je vytipováno v zámeckých zahradách. „Před vyhlášením ankety tak musíme mluvit s architektem Zdeňkem Sendlerem, který zahrady vymyslel a navrhl“ řekl mluvčí jičínské radnice Jan Jireš. Podle jeho slov bude anketa zřejmě dvoukolová. Tu chce radnice uspořádat ještě tento měsíc na webu města a pomocí anketních lístků, které budou k dispozici v informačním centru. 

S nápadem na Lavičku Václava Havla přišel zastupitel Josef Novotný. Upozornil na to, že v letošním roce uplyne pětaosmdesát let od narození a deset let od úmrtí prvního českého prezidenta Václava Havla. Ostatní členové zastupitelstva návrh podpořili.  

Svoji lavičku mají i další města  

Například ta v Hradci Králové je před budovou městské knihovny od října roku 2014. Lavičku tvoří dvojice křesel spojených stolkem, kterým prorůstá lípa. Jejím autorem je architekt Bořek Šípka. Podle jeho slov hradecká lavička symbolizuje demokratický dialog, který byl Václavu Havlovi vlastní. Vytvoření "Havlova místa" v Hradci Králové inicioval tehdejší náměstek primátora Josef Krofta. 

V sousedních Pardubicích se Lavička Václava Havla objevila o rok později. Slavnostně odhalena byla na podzim v nově přístupném areálu Univerzity Pardubice. „Takováto forma památníku dobře symbolizuje podstatu osobnosti Václava Havla, který měl vzácný dar poslouchat druhé a vytvářet příjemnou atmosféru pro setkávání, debaty a rozjímání,“ řekla Anna Freimanová z Knihovny Václava Havla. 

Podobných laviček je zhruba čtyřicet. K vidění jsou například v Praze, Plzni, Olomouci, Mladé Boleslavi nebo Jihlavě. Některé z nich jsou dokonce v zahraničí. Jedna taková je v Barceloně, další pak v Dublinu, Washingtonu nebo Oxfordu.  

Projekt věnovaný prvnímu českému prezidentovi 

Lavička Václava Havla je pamětním místem věnovaným Václavu Havlovi. Ve většině případů je tvoří dvě samostatná křesla spojená stolem, jehož středem prorůstá strom. Budování Laviček Václava Havla je celosvětovým projektem, který vymyslel velvyslanec České republiky v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem.  

„Záměrem tohoto projektu je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení skutečného dialogu – míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla,“ říká autor laviček Gandalovič. 

O Lavičkách Václava Havla mluvil v rozhovoru pro Český rozhlas i prezidentům blízký přítel Tomáš Halík. „Ta lavička s těmi židlemi symbolizuje vlastně ochotu sednout si za jeden stůl a hovořit spolu. A to si myslím, že je také důležitý odkaz Václava Havla: I když jsme lidé různých názorů, různého politického přesvědčení, různého náboženského přesvědčení, přece jenom je strašně důležité, abychom si sedli za jeden stůl a hovořili spolu a společně hledali pravdu,“ řekl. 

Ohodnoť článek

Foto Městský úřad Brandýs nad Labem

Štítky Lavička Václava Havla, lavička, Václav Havel, muzeum, Jičín, anketa, Královéhradecký, kraj, Knihovna Václava Havla, architekt, Královéhradecký kraj, stůl, Bořek Šípek, Petr Gandalovič, Josef Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdenek Stekly

Škoda peněz. Stačila by obyčejná za jednoprocentní cenu.... Lavička Václava Havla = 500.000,- Kč, Lavička odolná - antivandal = 5.000,- Kč. Kdopak se chce napakovat ?

Středa, 19. května 2021, 10:44Odpovědět

Jičín bude mít Lavičku Václava Havla. O místě rozhodne veřejnost v anketě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.