Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Škodovka odkládá své nedokončené vozy na letišti v Hradci Králové. Automobilce chybí čipy

Automobilka Škoda Auto začala v minulých dnech skladovat na letišti v Hradci Králové vozy, jejichž výrobu nemůže kvůli chybějícím polovodičům dokončit. Do vyrobených aut automobilce chybějí čipy, kterých je celosvětový nedostatek.

"Pro zachování naší výrobní kapacity jsme nuceni odstavovat již vyrobené vozy po nezbytně nutnou dobu," uvedla mluvčí automobilky Martina Gillichová. Maximální kapacita letiště je podle Gillichové 1.800 vozů.

V prvním čtvrtletí automobilka světově dodala zákazníkům 249.600 osobních aut.

Letiště patří městu Hradec Králové. "Garance pronájmu je na několik týdnů s prodlužovací opcí. Je to pro nás velmi ekonomicky zajímavé," řekl náměstek hradeckého primátora Pavel Marek (ANO). O odstavování škodovek na letišti se podle něj již jednou jednalo, ale nakonec k pronájmu nedošlo. "Letecký provoz na letišti není skladováním vozů nijak omezen," dodal.

Nákladní automobily navážejí škodovky na vedlejší plochu hradeckého letiště. Dnes dopoledne na letiště mezi 09:00 až 10:00 přijelo s auty téměř deset kamionů.

Globální nedostatek čipů komplikuje výrobu také ostatním automobilkám. Produkci omezují například firmy General Motors, skupina Stellantis, Ford Motor či Volkswagen. Automobilky míní, že ve druhém čtvrtletí se problémy kolem nedostatku čipů ještě prohloubí.

"Pracujeme na minimalizaci účinků celosvětového nedostatku polovodičů na výrobu. V současné době nicméně předpokládáme, že dostupnost čipů bude v následujících měsících nadále omezená," uvedla mluvčí. Automobilka podle ní učiní vše, aby udržela stávající výrobu a po obnovení dodávek čipů dokončila hotové vozy a maximálně zkrátila čekací lhůty na objednané vozy. Škoda Auto má v Česku výrobní závody v Mladé Boleslavi a v Kvasinách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, automoto, správa, Škoda Auto, Hradec Králové, letiště, ŠKODA AUTO a.s., automobilka, výroba, Pavel Marek, ANO 2011, Volkswagen, Ford Motor Company, General Motors

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škodovka odkládá své nedokončené vozy na letišti v Hradci Králové. Automobilce chybí čipy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.