Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O kadeřníky v Hradci Králové je zájem. S testováním nesouhlasí salóny ani zákazníci

Po čtyřech měsících se v pondělí opět otevřou vlasové salóny a kadeřnictví. Provozovatelé své podniky budou moct otevřít za přísných podmínek, které dnes specifikuje vláda. Jedna z nich mluví o povinném dokládání antigenních testů při příchodu do salónu. I přesto je zájem o termíny v Hradci Králové velký.

„Já pro testování rozhodně nejsem,“ striktně napsala Hradecké Drbně kadeřnice Petra Kurelová. Upozornila také na to, že nebude moct obsloužit více zákazníků a tím se ji prodlouží rezervace na volné termíny. „Uvažuji tím pádem i o zdražování,“ dodala. Zároveň ale potvrdila, že i přes nejasné pravidla je zájem zákazníků obrovský. Řada z nich se ji ptá, zda budou skutečně potřebovat negativní test.  

Podobnou zkušenost má i další kadeřnice z Hradce Králové. „Po spuštění rezervačního systému jsem měla prvních 20 termínů obsazených do dvou hodin. Mám malé dítě, pracuji tři dny v týdnu. Volné termíny jsem spustila jen na květen a červen. První měsíc už je skoro zaplněný," řekla kadeřnice Pavla Flégl

Například Pavlína Kubcová už narazila na klienty, kteří svoji rezervaci zrušili. Jako důvod uvedli, že se kvůli návštěvě kadeřnice nenechají testovat. „Lidé přijdou, když budou platit testy ze školy či zaměstnání. Lidé to budou řešit až podle toho, jak se dnes rozhodne," řekla královéhradecká kadeřnice Kubcová. 

V podmínkách pro kadeřníky je zmatek  

Zmatek, nejistota a změny na poslední chvíli – zhruba takto kadeřnice popisují postup vlády při otevírání kadeřnictví. Původně vláda oznámila, že kadeřnické salóny otevře jen za předpokladu, že budou jejich provozovatelé dodržovat přísná hygienická opatření. Vzápětí ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo seznam nařízení.  

Jedním z pravidel je například omezení 1:1. To znamená, že kadeřnice a kadeřníci budou muset obsluhovat například vždy jen jednoho zákazníka. Daleko kontroverznějším pravidlem bylo zavedení povinnosti předložit negativní antigenní test provedený na některém z odběrných míst. Zákazník by tak měl povinnost předložit potvrzení o absolvování testu. Naopak kadeřník by musel tyto informace zaznamenat a následně předložit při zpětné kontrole.  

„Po nás chtějí, abychom sbírali jejich zdravotní data a následně je předávali třetí osobě. Copak už neexistuje ochrana dat? Kadeřníci nejsou přeci oprávněni chtít jakékoli zdravotní údaje o svých klientech. Někteří naši zákazníci to vidí jako velký problém a říkají, že nám nic takového dávat nebudou,“ řekl předseda Asociace kadeřníků České republiky Václav Pražák

Mezi kadeřnicemi a kadeřníky tak začala panovat nejistota. V tu chvíli se na sociálních sítích objevila informace ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) o tom, že budou stačit i dostupné antigenní testy. Ty známe například ze škol nebo zaměstnání. 

K používání volně dostupných antigenních testů se ministr zdravotnictví vyjadřoval ve chvíli, kdy byl představen seznam balíčků na rozvolňování. „Amatérské antigenní testy jsou jistou variantou. Ale určitě se budeme bavit o mnohem kratší době platnosti,“ řekl na tiskové konferenci. To, zda v salónech nakonec bude stačit tento antigenní test vláda řekne dnes.  

Stejně tak jako v ostatních případech, i u kadeřníka se mohou zákazníci prokázat kompletní vakcinací nebo potvrzením, že v posledních 90 dnech prodělali onemocnění COVID-19. Stále také platí povinnost ochrany úst a nosu. Zákazník tak musí použít respirátor minimální třídy FFP2. 

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky kadeřnictví, salón, podmínky, test, zájem, Hradec Králové, asociace, údaje, kadeřník, rychlý antigenní test, vláda, povolání, Petr Arenberger, Drbna.cz, Václav Pražák, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O kadeřníky v Hradci Králové je zájem. S testováním nesouhlasí salóny ani zákazníci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.