Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po čtyřech letech dohadování je rozhodnuto. Nemocnice ve Dvoře Králové dostane nové operační sály

Rada Královéhradeckého kraje přislíbila 95 milionů korun na stavbu dvou nových operačních sálů ve Dvoře Králové nad Labem. Hejtmanství zároveň potvrdilo, že získalo finanční dar v hodnotě 20 milionů korun. Ty chce na výstavbu nových sálů poskytnout majitel královédvorské textilky Juta Jiří Hlavatý. Záměr ještě musí schválit zastupitelstvo.

„Po více než čtyřech letech dohadů se vedení kraje rozhodlo pro tuto investici. Osobně jsem se kvůli ní účastnil řady jednání, a jsem proto rád, že jsme se takto rozhodli. Vážím si toho, že pan Jiří Hlavatý náš záměr podpořil finančním darem minimálně ve výši 20 milionů korun," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). 

Stavba nových operačních sálů má pravomocné stavební povolení. Samotná stavba by mohla začít ještě letos na podzim. Hotovo by mělo být do 12 měsíců od předání staveniště.  

Dva stávající operační sály dvorské nemocnice slouží pro tamní chirurgii a urologii a jejich provoz funguje v režimu 24 hodin denně. Poslední úpravy se ale uskutečnily před čtyřiceti lety, a tak současný stav neodpovídá potřebám moderní medicíny. Ročně je zde provedeno kolem 1.500 operací. 

„Problémem je zejména jejich dispoziční řešení, které neumožňuje oddělení takzvaného špinavého a čistého provozu. Nelze plnit hygienické požadavky. Výstavba nových sálů je tak opodstatněná a do budoucna taková investice garantuje kvalitní a bezpečnou zdravotní péči pro obyvatele spádové oblasti,“ vysvětluje první náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti). 

Oba operační sály mají vzniknout v nástavbě laboratoří, která bude propojena s hlavní budovou. V navrženém druhém nadzemním podlaží budou vedle sálů také prostory sterilizace a provozní zázemí. Ve třetím podlaží bude technické zázemí. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Dvůr Králové, operační, sál, nemocnice, Královéhradecký, kraj, rekonstrukce, přístavba, příprava, operační sál, Královéhradecký kraj, Městská nemocnice Dvůr Králové, Jiří Hlavatý, Dvůr Králové nad Labem, Martin Červíček, ODS, Pavel Bulíček, Česká pirátská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po čtyřech letech dohadování je rozhodnuto. Nemocnice ve Dvoře Králové dostane nové operační sály  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.