Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stavební práce v Gayerových kasárnách skončí v květnu. Kompletně hotovo bude do konce roku

Přestavba Gayerových kasáren v Hradci Králové na muzejní depozitář se pomalu blíží do finále. V současné době dělníci dotahují závěrečné práce v podobě natírání, malování nebo kompletování zásuvek. Kompletní rekonstrukce objektu bude hotová do konce roku. Poté bude depozitář fungovat ve zkušebním provozu.

„V současné chvíli hledáme dodavatele na kompaktní regálové systémy, které se stanou základním prvkem vybavení všech nově vytvořených depozitářů. Jakmile skončí stavební práce, začne vybraný dodavatel průběžně regálové systémy montovat. Instalace regálů je naplánovaná do podzimu,“ popisuje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši). 

Souběžně s výběrovým řízením na firmu, která dodá regály hledá kraj i muzeum dodavatele kancelářského vybavení. Pokud se podaří zajistit firmu co nejdříve, ještě letos se do budovy začnou stěhovat zaměstnanci muzea. Následně se sem začnou umisťovat sbírkové předměty. 

V Gayerových kasárnách se nachází hlavní zázemí Muzea východních Čech v Hradci Králové – byly zde depozitáře, restaurátorské dílny i badatelny. Samotná budova však dosloužila a zaměstnancům nedokázala poskytnout komfort, který potřebovali. Královéhradecký kraj proto před dvěma lety rozhodl bývalé vojenské ubikace přestavět a zmodernizovat na muzejní depozitář a vědecké pracoviště. 

Za stavební práce a vybavení zaplatí Královéhradecký kraj více než 300 milionů korun, zhruba 211 milionů pokryje dotace. 

To nejzajímavější bude pod podlahou  

V polovině roku 2019 objevili archeologové hradební zdi bývalé královéhradecké barokní pevnosti. „Část hradeb z 18. století bude vidět přes podlahu plánované přístavby," řekl ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové Petr Grulich

Rakouská armáda začala Hradec Králové přestavovat na bastionovou pevnost v roce 1776. Vnitřní obvod opevnění tvořilo osm bastionů, mezi kterými se táhly spojovací hradby. Bastion je pětiúhelníková hradba, která tvořila základní prvek pevnosti. „Těsně za hradbou stála budova zvaná kavalír. V současných Gayerových a Vrbenského kasárnách to byl kavalír číslo 33, kde byla pekárna a sklad potravin," uvedl Grulich. 

Hradby bastionu lícovaly s budovami, ve kterých nyní sídlí pěvecký sbor Boni Pueri a Jitro, vnitřní kavalír lemují budovy, kde je restaurace U Kohouta a odbor dopravy hradeckého magistrátu. „Podařilo se tady objevit další část barokní pevnosti, která přiléhá k pevnostnímu příkopu. Je to pouze polovina pevnostního valu. Je to jediný nález svého druhu na území města Hradce Králové. Nikdy jsme tuto konstrukci, která byla uprostřed valu, neviděli," řekl vedoucí odboru památkové péče magistrátu Jan Falta

Pozůstatky bastionu a kavalíru pod Gayerovými kasárnami jsou velmi dobře dochované díky armádě, která prostor po zbořeném opevnění zabrala a začala stavět kasárna. „Díky tomu se pod vojenskými ubikacemi mohlo dochovat podzemní patro bastionu i kavalíru," uvedl Lukáš Vaníček z kanceláře hejtmana. Podle něj areál s kasárnami od zrušení pevnosti až do 90. let minulého století nikdy nebyl civilní. 

Hradecká pevnost byla zrušena císařským výnosem z 18. dubna 1884 a do 20. let 20. století z ní nezbylo prakticky nic. „Hradečáci hradby nenáviděli, protože jim bránily v rozvoji. Když byla pevnost zrušena, rozebrali z opevnění, co šlo," dodal Grulich. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky přestavba, rekonstrukce, Hradec Králové, depozitář, muzeum, bastion, kasárna, pevnost, Petr Grulich, Muzeum východních Čech, opevnění, Martina Berdychová, Východočeši, Královéhradecký kraj, Armáda Rakouska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavební práce v Gayerových kasárnách skončí v květnu. Kompletně hotovo bude do konce roku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.