Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V muzeu vznikne expozice věnovaná historii Hradce Králové. Jmenovat se bude Cesta k městu

Muzeum východních Čech v Hradci Králové je uzavřeno od 18. prosince loňského roku. Toho, že je bez návštěvníků, využívá ke zprovoznění nové expozice. V celkem čtyřech sálech se bude věnovat dějinám města Hradce Králové. Jmenovat se bude Cesty města.

Samotné stavební práce byly zahájeny na začátku letošního roku. Všechny čtyři sály ve dvou patrech historické jsou nyní pracovištěm dělníků. V těchto dnech se připravuje nové nasvícení středověkého a pevnostního modelu města.  

Na některých místech dělníci zvedají podlahy. Pod jejich povrchem povedou potřebné rozvody elektřiny a datové kabely. V ostatních místnostech už pomalu začínají vznikat jednotlivé stavby, které budou součástí expozice.  

„Stěhování a navážení materiálu, včetně všech hlučných úkonů spojených se stavbou, by za běžného provozu bylo prováděno mimo návštěvní hodiny. To teď odpadá a pohyb stavbařů po budově je proto výrazně jednodušší. Předpokládáme, že až dojde k zahájení návštěvnického provozu, bude už tato náročná fáze za námi a veřejnosti se další stavební práce nijak výrazně nebudou dotýkat,“ vysvětluje vedoucí návštěvnického centra muzea Stanislav Hlavatý.  

Všechny sály budou vybavené multimediálním obsahem a postupem má začít vznikat i dětská interaktivní verze výstavy. Kompletně hotovo by mělo mít muzeum před letními prázdninami, během kterých chce spustit zkušební provoz. První návštěvníci by si expozici mohli prohlédnout v říjnu roku 2021. 

Expozice bude mít tři velké okruhy  

Stálá expozice se věnuje historii Hradce Králové bude rozdělena do tří velkých okruhů. První se bude jmenovat Cesta k městu českých královen, která bude mapovat období od 13. do 16. století. „Návštěvník se v ní dozví o významu Hradce Králové jako jednoho z nejstarších právních měst a pozná také urbanistickou výstavbu města,“ dodal Hlavatý. Hlavním modelem bude maketa středověkého Hradce Králové. Sál bude představovat Velké náměstí s dobovými řemesly. 

Druhá část expozice bude nazvaná Cesta k pevnosti a přiblíží život obyvatel v období bastionové vojenské pevnosti až do války v roce 1866. 

A konečně třetí část stálé expozice. Ta ponese název K Salonu republiky a nacházet se bude hned ve dvou sálech. Návštěvníci se v ní dozví nejdůležitější informace od obnovy dynamického rozvoje Hradce Králové až do posledního desetiletí 19. století. „V té době město dosáhlo dnešních kultur,“ řekl Hlavatý. 

Ohodnoť článek

Foto Muzeum východních Čech v Hradci Králové

Štítky muzeum, Hradec Králové, expozice, historie, Cesty města, rekonstrukce, výstava, kultura, Muzeum východních Čech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V muzeu vznikne expozice věnovaná historii Hradce Králové. Jmenovat se bude Cesta k městu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.