Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Podpora lidí udržela Safari Park nad vodou. Za rok zahradě poslali přes 30 milionů korun

Od konce loňského března dostala zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem 31 milionů korun. Ty zahradě poslalo zhruba 70 tisíc lidí, kteří se rozhodli Safari Park podpořit během pandemické situace. Největší úspěch měla charitativní akce Pozvi zvíře na oběd. Na vstupenkách za první týden provozu zahrada vydělala téměř sedm tisíc korun.

„Velmi si ceníme neutuchající podpory veřejnosti, která nám pomáhá toto náročné období překlenout a pokračovat v našem poslání," řekl ředitel zoologické zahrady Přemysl Rabas. Roční provozní náklady zahrady se pohybují na částce kolem 200 tisíc korun. Lidé tak teoreticky zaplatili dva měsíce provozu.  

Největší vlna solidarity se zvedla na konci března, kdy se začala objevovat zpráva o existenčních problémech. Řadu lidí přesvědčilo i to, že se v médiích objevila nešťastně zpracovaná informace o případném utrácení zvířat.  

Safari Park řeší existenční krizi. V krajním případě se začne zbavovat svých zvířat

Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem řeší doslova existenční krizi. Jen na krmivu pro svá zvířata a platech zaměstnanců platí šest milionů korun měsíčně. Už několik měsíců je zavřeno a zahrada tak přežívá na finanční podpoře kraje a...

 

„Zejména omezení počtu zvířat je až zcela poslední možností,“ potvrdila na konci března mluvčí zahrady Zuzana Boučková. Ještě před tím by zahrada omezila údržbu a platy svých zaměstnanců. Ke stěhování zvířat by došlo až v krajním případě, kdy by nebylo v silách zahrady se o ně postarat. 

Největší zájem byl o akci Pozvi zvíře na oběd  

Největší zájem měli lidé o charitativní akci Pozvi zvíře na oběd. V rámci ní si lidé vybrali své oblíbené zvíře a tomu zaplatili potravu. „Do pomyslného Grand Restaurantu Afrika lidé pozvali zvířata na hovězí maso, seno, potkany, tropické ovoce, ryby či hmyz za 27 milionů korun," řekla Boučková. Nejvíce zvanými zvířaty byly surikaty a žirafy. 

Druhou nejoblíbenější akcí byla samotná adopce. Za poslední rok si některé ze zvířat finančně adoptovalo kolem tisíce lidí. Zahrada tím získala 3,3 milionu korun. Další peníze lidé posílali na charitativní konto Wildlife. Peníze z něho zahrada investuje do záchrany zvířat v Africe.  

„Byl obrovský nápor na naše servery, které se pod tíhou vaší přízně zhroutily. Bezpečnostní systémy vyhodnotily naše rozesílání certifikátů s poděkováním jako hrozbu, a tak je nyní blokují,“ napsali zástupci Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem na svém webu. 

Existenční problémy nehrozí 

Safari Park ve Dvoře Králové každým rokem dostává dotace od Královéhradeckého kraje. Ty jsou v celkové výši 61 milionů korun. V minulém roce hejtmanství přidalo i mimořádnou vyrovnávací platbu v hodnotě 13 milionů korun.  

Vedení Královéhradeckého kraje už v minulosti uvedlo, že existenční problémy zoologické zahrady nehrozí. V případě potřeby je hejtmanství připraveno pomoct. „Jsme připraveni pomáhat i nadále, nicméně na to sami nestačíme. Chtěl bych poděkovat všem dárcům, kteří zahradě pomohli v loňském roce a v podpoře pokračují i letos," uvedl náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). 

I přes velké finanční výpadky se zoologické zahradě podařilo udržet v černých číslech. Z loňského roku ji zůstalo 800 tisíc korun. Za rok 2020 vydělala zahrada celkem 221,6 milionu korun, přes 220 milionů dala na náklady spojené s provozem.    

V posledních letech před pandemií se návštěvnost Safari Parku pohybovala okolo 540 tisíc lidí. V minulém roce to bylo o 90 tisíc návštěvníků méně. To pro zahradu znamenalo ztrátu ve výši 30 milionů korun. Zoologickou zahradu v loňském roce podpořil i sám Královéhradecký kraj, který zaplatil celkem 74 milionů korun. Safari Park je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Královéhradeckém kraji. 

Vznikla i facebooková skupina 

Na sociálních sítích dokonce vznikla skupina s názvem Pozvi zvíře na oběd, která se snaží podpořit většinu zoologických zahrad v České republice. „Pojďme jim alespoň trochu přispět. Každá zoo má své možnosti - adopce zvířete, zaplacení jednodenního krmení, nákup suvenýru nebo všeobecný finanční dar,“ píšou zakladatelé skupiny na svém facebookovém profilu. 

Ohodnoť článek

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky Safari Park, Dvůr Králové, podpora, Pozvi zvíře na oběd, lidé, veřejnost, zahrada, ZOO Dvůr Králové, zoologická zahrada, Dvůr Králové nad Labem, Královéhradecký kraj, Přemysl Rabas, Afrika, Pavel Bělobrádek, KDU-ČSL, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podpora lidí udržela Safari Park nad vodou. Za rok zahradě poslali přes 30 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.