Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kam o víkendu? Otevřené jsou Safari Park, Stezka korunami stromů Krkonoše i farmářské trhy

Po delší době je před námi víkend, kdy nebudeme odkázáni jen na město nebo okres, ve kterém bydlíme. Nově se také otevírají některé zábavné služby. Své brány v pondělí otevřel například Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem. Dnes se přidala i Stezka v korunách stromů v Krkonoších. Hradecká Drbna přináší pár nápadů, kam o víkendu vyrazit.

Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem

Po více než 16 týdnech otevřel své brány Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem. Do zahrady je možné pustit pouze tři tisíce návštěvníků v jeden čas. Je proto lepší pořídit si on-line vstupenku předem. K dispozici jsou pouze venkovní prostory. Občerstvení je možné zakoupit pouze u výdejních okének.

Až do odvolání má Safari Park zvýhodněné vstupné. „Zdravotníkům nabízíme do 31. května vstup do areálu safari parku zdarma, a to po předložení platného pracovního dokladu,” řekla mluvčí zahrady Zuzana Boučková.

Během prvního dne přišlo do Safari Parku přes 400 lidí. Platí přísná pravidla

První možnost navštívit Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem si během prvního dne v provozu nenechalo ujít 430 lidí. Zhruba dvě třetiny lidí nakoupilo vstupenku předem, zbytek na pokladně u vjezdu do safari. Východočeská zoologická zahrada byla...

Safari Park ve Dvoře Králové v posledních měsících získal několik nových přírůstků. Některé z nich už je možné vidět ve venkovních výbězích. Jde například o mládě medojeda kapského, který si pomalu zvyká na venkovní prostředí. Stejně tak na tom je nová samice slona afrického Dumbo.

Stezka korunami stromů Krkonoše

Stezka byla kvůli nařízení vlády uzavřena těsně po Vánocích, tedy 27. prosince. Od té doby se poprvé otevřela právě dnes. Pro návštěvníky je připraveno několik novinek. Pravděpodobně nejatraktivnější bude nová adrenalinová atrakce.

„Mezi vrcholky stromů si můžete bezpečně zaskákat, i když je síť instalovaná ve výšce 23 metrů nad zemí. Má plochu 21 metrů čtverečních a její nosnost je až 500 kilogramů na metr čtvereční, takže jediným omezením k jejímu vyzkoušení je nepřekonatelný strach z výšek,“ říká marketingový ředitel stezky Zdeněk Pop.

Farmářské trhy

Některá města na víkend připravila své první velké farmářské trhy. V Hradci Králové se budou konat zítra na tržišti vedle obchodního centra Atrium. Za přísných hygienických podmínek zde lidé budou moct nakupovat od 8:00 do 12:00.

Farmářské trhy připravuje i město Jičín. Dnešní trhy se budou konat na Valdštejnově náměstí. V sobotu lidé na prodejce narazí i v Husově a Žižkově. „Na trzích bude povolen prodej rostlinných, živočišných, pekařských a cukrářských výrobků. Jsme přesvědčeni, že o trhy bude ze strany prodejců i lidí zájem," řekl dnes starosta Jan Malý (ANO).

Na východě Čech se chystají farmářské trhy. Ty největší se uskuteční o víkendu

S pondělním rozvolněním dostávají kromě některých obchodů zelenou i farmářské trhy. Velké farmářsko-potravinářské trhy na víkend připravuje například Hradec Králové nebo Jičín. Při jejich pořádání platí přísná pravidla pro prodejce i samotné...

Kam do přírody?

Přehrada Les Království

Vodní nádrž Les Království nedaleko obce Bílá Třemešná je lákadlem pro každého, kdo si chce udělat povedené podzimní fotky. Nachází se zhruba čtyři kilometry od Dvora Králové nad Labem a lze jí navštívit například při cestě do Trutnova nebo Krkonoš.

Přehrada byla postavená v roce 1920 po ničivé povodni, která zasáhla celé údolí Labe až po Pardubice. Stavba trvala rovných deset let. Její cena se tenkrát vyšplhala na částku, za kterou dnes koupíte malý byt v centru Hradce Králové. Výstavba stála pouhých 4,7 milionu korun. Po dokončení výstavby šlo o největší vodní nádrž v tehdejší Česko­slovenské republice.

Městské lesy Hradec Králové

Do přírody můžeme vyrazit i v Hradci Králové. Na okraji krajské metropole se na ploše 3.800 hektarů rozkládají městské lesy. Kvůli své deset kilometrů dlouhé cyklostezce lákají především sportovce. Rodiny s dětmi mohou do lesů na několik zajímavých atrakcí.

Pro děti je zde vybudované dřevěné hradiště a také lesní pohádková a vodnická stezka nebo planetární stezka. Je zde i ohrada s divokými prasaty Pepinou a Bobem. Svůj výběh tu mají i daňci a další lesní zvěř. Lesy jsou snadno dostupné pěšky, na kole, autem nebo linkou MHD z centra města.

Prachovské skály

Výlet do Prachovských skal lidé velice často spojují s návštěvou Jičína – města pohádek. Tato dvě místa jsou od sebe vzdálená pouhých šest kilometrů. Skalní město, o kterém zpívá Ivan Mládek, je přístupné celoročně. Jsou zde pro turisty vytvořeny tři prohlídkové okruhy.

Nejvyšší skály měří až 40 metrů. Turisté mohou využít i několik volně přístupných rozhleden. Mezi nejnavštěvovanější místa patří Vyhlídka Českého ráje, Americká sluj, vyhlídka prof. Hekena či Císařská chodba.

Adršpašské skály od zítřka spouští online prodej vstupenek

Fronty ve skalách a auta divoce parkující všude na silnici v Adršpachu – to má být od zítřka minulostí díky novému online systému vstupenek, který Adršpašské skály spouští. Nadále bude možné si koupit i vstupenku na místě, ale může se stát, že...

Babiččino údolí

Babiččino údolí je nejčastěji navštěvováno v letních měsících, přístupné je ale i na podzim. Vede zde několik turistických tras a nejzajímavější památky spojuje jedna naučná stezka. Při výletu údolím, lze navštívit park a zámek v Ratibořicích, Rudrův mlýn, Babiččin pomník nebo prameny Haničky.

K nejnavštěvovanějším místům v údolí patří Staré bělidlo, domek u Viktorčina splavu. Původní bělidlo nechala majitelka zámku Kateřina Zaháňská zbořit roku 1830. Po druhé světové válce byl domek vybaven dobovým nábytkem ze sbírek Muzea Boženy Němcové v České Skalici. Budova a okolí byly později dále upraveny roku 1970 při natáčení filmu Babička.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stezka korunami stromů Krkonoše

Štítky stezka, Krkonoše, Safari Park, trhy, víkend, kam vyrazit, Královéhradecký, kraj, příroda, ZOO Dvůr Králové, farmářský trh, Dvůr Králové nad Labem, Stezka korunami stromů Krkonoše, Drbna.cz, Hradec Králové, les, údolí, Babiččino údolí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Otevřené jsou Safari Park, Stezka korunami stromů Krkonoše i farmářské trhy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.