Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Za dvojnásobnou vraždu doživotí, potvrdil Krajský soud v Hradci Králové

Krajský soud v Hradci Králové dnes rozhodl o doživotním trestu pro dvaačtyřicetiletého Karla Šťovíčka. Ten loni v létě uškrtil dvě ženy. Obžalovaný i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání. Podle soudu muž zavraždil první ženu v noci na 26. července v obci Rovensko pod Troskami a druhou krátce po půlnoci 5. srpna v Turnově. S oběma ženami měl předtím pohlavní styk, vyplynulo z obžaloby.

Pětatřicetiletá žena z Rovenska pod Troskami byla pohřešována od 25. července. Policie její tělo našla o tři dny později. Od samého začátku případ vyšetřovala jako násilný trestný čin.  „Pitva potvrdila, že žena měla na těle zranění, která by mohla nasvědčovat účasti jiné osoby,“ řekl mluvčí policie Vojtěch Robovský.  

Při pátrání se policie obrátila s pomocí i na veřejnost. „Do pátrání po pohřešované bylo nasazeno na pět desítek policistů a hasičů spolu s psovody a policejní vrtulník. Během pátrací akce se však ženu nepodařilo nalézt,“ dodal mluvčí. 

Tělo druhé ženy našel začátkem srpna náhodný kolemjdoucí v Jizeře. V tomto případě mělo jít o devětatřicetiletou matku dvou dětí ze Semilska. Ještě ten den se policii podařilo Karla Šťovíčka dopadnout a zadržet.   

Za dvojnásobnou vraždu hrozilo pachateli odnětí svobody na 15 až 20 let, popřípadě výjimečný trest. 

Vinu obžalovaný uznal

"Vinu uznal, souhlasil s trestem," řekl dnesmluvčí krajského soudu Jan Kulhánek. Podle něj krajský soud dnešním verdiktem schválil dohodu o vině, trestu a náhradě škody, která byla uzavřena dnes mimo hlavní líčení mezi státní zástupkyní a obžalovaným. Pozůstalým má zaplatit celkem více než 5,2 milionu korun.

"Pro výkon výjimečného trestu odnětí svobody na doživotí se zařazuje do věznice se zvýšenou ostrahou," uvedl soud.

Krajský soud v rozsudku uvedl, že Šťovíček se činů dopustil, přestože v roce 1999 byl za vraždu již odsouzen. Tehdy ho soud potrestal za vraždu důchodce na Semilsku 14tiletým vězením, šlo o vraždu ve spolupachatelství. Navíc tehdy dostal dva roky vězení za vyhrožování soudci.

Doživotní trest si podle statistiky Vězeňské služby ČR odpykává 44 lidí, z toho tři ženy. Dosud poslední doživotní trest hradecký krajský soud vynesl 16. října 2018, a to v případu loupežné vraždy muže u Lázní Bělohrad na Jičínsku, za přípravu či pokusy vražd dalších tří lidí a za nedovolené ozbrojování. Doživotí tehdy dostali Jaroslav Janák a jeho bývalá manželka Petra. Jejich komplic dostal osm let vězení. Loni Ústavní soud Janákovým snížil doživotní tresty na 30 a 28 let.

Doživotní tresty v posledních pěti letech:

20. července 2016 - Krajský soud v Brně uložil Američanovi Kevinu Dahlgrenovi doživotí za čtyři vraždy z roku 2013, které se staly v Brně-Ivanovicích. V březnu 2017 olomoucký vrchní soud trest potvrdil. V lednu 2018 spáchal Dahlgren ve věznici Valdice na Jičínsku sebevraždu.

20. prosince 2016 - Pražský městský soud odsoudil za vraždy tří pražských taxikářů na doživotí Davida Virguláka, který podle soudu vraždil, aby měl peníze na drogy. Trest potvrdil v červnu 2017 pražský vrchní soud. Virgulákovo dovolání na podzim 2017 omítl Nejvyšší soud. Muž se poté obrátil se stížností ještě na Ústavní soud, který jeho stížnost odmítl.

30. března 2018 - Nejvyšší soud (NS) potvrdil míchačům metanolem kontaminované směsi Tomáši Křepelovi ze Zlína a Slovákovi Rudolfu Fianovi doživotní tresty vězení. Dopustili se obecného ohrožení. Pravomocný rozsudek zmiňuje nejméně 117 lidí otrávených směsí, kterou vyrobili, z nichž nejméně 38 zemřelo. Letos v lednu bylo oznámeno, že Ústavní soud odmítl stížnost Křepely, stejným způsobem loni soud naložil i se stížnosti Fiana.

16. října 2018 - Doživotní trest vězení uložil soud v Hradci Králové Jaroslavu Janákovi a jeho bývalé manželce Petře. Potrestal je tak za loupežnou vraždu muže u Lázní Bělohrad na Jičínsku, za přípravu či pokusy vražd dalších tří lidí a za nedovolené ozbrojování. Jejich komplic dostal osm let vězení. Loni Ústavní soud manželům Janákovým snížil doživotní tresty na 30 a 28 let.

12. dubna 2021 - Krajský soud v Hradci Králové udělil za dvojnásobnou vraždu doživotí. Rozsudek je pravomocný. Karel Šťovíček loni v létě uškrtil na Semilsku dvě ženy. Obžalovaný i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky vražda, Karel Šťovíček, Rovensko pod Troskami, Turnov, Jizera, doživotí, soud, Hradec Králové, Krajský soud v Hradci Králové, věznice, Jaroslav Janák, Ústavní soud České republiky, Kevin Dahlgren, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za dvojnásobnou vraždu doživotí, potvrdil Krajský soud v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.