Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Safari Park má další evropský unikát. Vyrůstají zde čtyři mláďata marabua afrického

Zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem se podařil další husarský kousek. Tentokrát se chovatelům povedlo odchovat čtyři mláďata marabua afrického. V celé Evropě je samotné rozmnožování těchto čápů dost neobvyklé. Jeden z odchovaných ptáků zamíří na počátku dubna do Itálie, kde založí nový chov.

„Marabu je v zoologických zahradách celkem častým druhem, ale odchovy jsou stále mimořádné,“ říká zoolog Michal Podhrázský. V Evropě chová tyto mohutné africké čápy hned 93 zahrad v počtu takřka 300 jedinců, odchovy se ale daří jen v pěti z nich. Konkrétně Safari Park chová jedno z největších hejn mimo Afriku, to tvoří 12 ptáků.  

Chov je složitý v mnoha ohledech 

Hlavním problémem v chování těchto ptáků je jejich agresivita. Řada z nich se mezi sebou nesnese. Sestavit tak pár, který si bude rozumět, je běh na dlouhou trať. Riziko bitek navíc přetrvává, i když se pár konečně spojí. Agresivita ptáků se může stupňovat v malých prostorech. Zahrada proto postavila speciální výběh s průchozími boxy.  

„Zimní boxy ve Dvoře jsou rozdělené průhlednými přepážkami se dvěma průchody. Pokud je mezi samcem a samicí napětí, jednoduše prochází ubikací tak dlouho, než napětí odezní,“ popisuje zoolog. Za tyto nadstandardní podmínky se mrchožraví čápi ošetřovatelům letos odměnili rekordní nadílkou čtyř mláďat. 

O mláďata pečují raději volavky 

Oba dva chovné páry jsou schopné se rozmnožovat, pouze jeden je ale ochotný své mláďata odchovat. Z bezpečnostních důvodů jsou ptákům vejce odebírány. Vrací se až ve chvíli, kdy se začnou líhnout. „Nechceme riskovat ztrátu vajec na hnízdě. O dvě ptáčata pečuje spolehlivější pár. Dvě mláďata zamířila pod už osvědčené volavky obrovské,“ doplňuje Michal Podhrázský. 

Pro volavky jde o důležitý trénink. Zatím snášejí pouze neoplozená vejce, to se však časem změní. Až se tak stane, budou zvířata vědět, co mají dělat. Naučí se to právě na mláďatech čápů. Ty bohužel nejdou odchovat v lidské péči.  

Stěhování do Itálie  

Velké úspěchy v chovu čápů marabu dělají z dvorského safari parku klíčového hráče pro zajištění udržitelnosti populace v zoologických zahradách. V uplynulých dnech proto koordinátorka evropského chovu marabua afrického požádala o poskytnutí jedné ve Dvoře odchované samice do nově vzniklého zařízení v Itálii. Do nového domova pod Etnou zamíří samice již na počátku dubna. 

Ohodnoť článek

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky marabur africký, Safari Park, Dvůr Králové, zoo, zahrada, rozmnožování, Evropa, unikát, ptáci, zoologická zahrada, ZOO Dvůr Králové, Itálie, vejce, Dvůr Králové nad Labem, Etna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park má další evropský unikát. Vyrůstají zde čtyři mláďata marabua afrického  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.