Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zítra musí být obchody zavřené. Velké řetězce neotevřou ani v pondělí

Ačkoliv zítřejší svátek nepatří na seznam dnů, kdy musí mít velké obchody zavřeno, otevřít nemohou. Nařizuje to současné vládní opatření, které má zabránit dalšímu šíření viru COVID-19. Vláda zákaz prodeje oznámila tento týden, většina řetězců přitom počítala s klasickou otevírací dobou.

S otevřením podle klasické provozní doby počítal například obchodní řetězec Kaufland, LIDL, Globus i Billa. Své zaměstnance plánovala většina obchodů nechat doma až v pondělí 5. dubna. Současně nastavená pravidla zítra dovolují otevřít pouze lékárnám, obchodům na letištích a čerpacím stanicím.  

Například během Vánoc nouzový stav dovolil otevřít i během svátků, během kterých musí mít velké řetězce běžně zavřeno. S touto variantou počítala většina velkých řetězců i během Velikonoc. Lidé tak mají možnost nakoupit během dnešního dne. Obchody se následně otevřou v sobotu a neděli. Pak až opět v úterý. 

Proti zákazu prodeje na Velký pátek se postavil Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. Podle jeho prezidenta Tomáše Prouzy nařízení nepomůže. Povede pouze k větší kumulaci lidí během čtvrtečního odpoledne a soboty. „Pan ministr zdravotnictví Jan Blatný jakýkoliv rozumný postup odmítl. Takže platí, že v pátek musí mít obchody zavřeno," řekl Prouza. 

O provozu obchodů na Velký pátek se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) vedou diskuze trvale. Epidemická situace se nyní po zpřísnění opatření podle něj lepší a je tedy třeba v současném režimu ještě vydržet. „Jsme obezřetní, máme strach," uvedl. Stopku mají i farmářské trhy. Ty vláda zatrhla, aniž by o nich kabinet hlasoval. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ochod, otevírací doba, Velký pátek, Velikonoce, svátek, vláda, nařízení, obchod, Tomáš Prouza, Lidl, Billa, Kaufland, Globus, Vánoce, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zítra musí být obchody zavřené. Velké řetězce neotevřou ani v pondělí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.