Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Likvidace chovu kachen zasažených ptačí chřipkou bude pokračovat zítra

Během zítřka začnou hasiči likvidovat další chov zasažený ptačí chřipkou. Utraceno by mělo být zhruba tři tisíce kachen v Kosičkách a Lukové na Královéhradecku. V minulém týdnu bylo utraceno 55 tisíc ptáků. Šlo o soukromé chovy v Dobřenicích, Novém Bydžově – Zábědově a Chudonicích. Chovy v Kosičkách a Lukové patří společnosti Perena.

Na další výskyt ptačí chřipky se přišlo díky výtěrům při monitoringu společnosti. Společnost má celkem pět potvrzených chovů zasažených ptačí chřipkou. Perena chová takzvané rodičovské kachny.  

Hasiči předpokládají, že bude likvidace probíhat podobně jako v Dobřenicích. Zde byl k usmrcení kachen použit kontejner, ve kterém je ptactvo dušeno oxidem uhličitým. Hasiči nakažené ptactvo nejdřív odchytí a poté uloží do předem připravených kontejnerů. Přímo v nich jsou mrtvá těla převezena na další likvidaci.  

Se způsobem usmrcování dlouhodobě nesouhlasí některé spolky bojující za práva zvířat. „Nejen způsobit druhým smrt udušením oxidem uhličitým je projevem krutosti, ale i smrt na jatkách, která čeká na ostatní nenakažené kachny,“ napsala redakci členka spolku Zvířata nejíme Michaela Vincourová.  

V případě vybíjení nakažených chovů určuje způsob usmrcení veterinární správa. Možnosti jsou celkem tři. Kromě plynového kontejneru je možné využít i samotné haly, které se utěsní a napustí oxidem uhličitým. „V malochovech se k usmrcení může použít i injekční aplikace,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.  

Likvidace chovu kachen zasažených ptačí chřipkou bude pokračovat zítra

Během zítřka začnou hasiči likvidovat další chov zasažený ptačí chřipkou. Utraceno by mělo být zhruba tři tisíce kachen v Kosičkách a Lukové na Královéhradecku. V minulém týdnu bylo utraceno 55 tisíc ptáků. Šlo o soukromé chovy v Dobřenicích,...

Hrozící výpadky produkce a navýšení cen v obchodech. Takto velké ztráty u chovů rodičovských kachen mohou znamenat nemalé výpadky v produkci nejen v České republice, ale i okolních státech. V celé České republice bude utracena skoro polovina rodičovských hejn. „Výpadek bude minimálně do konce tohoto roku a může dojít k výraznějšímu navýšení cen kachen v obchodech. Produkce se následně nahradí například kachnami z Maďarska, čehož se chovatelé kachen začínají obávat,“ řekla předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.  

Ptačí chřipka byla v Královéhradeckém kraji potvrzena naposledy v roce 2017. Během ní byly zasaženy některé malochovy drůbeže na Trutnovsku.  

Firma Perena z Chlumce nad Cidlinou je jednou z nejvýznamnějších kachních líhní v Evropě. Společnost sídlí v Chlumci nad Cidlinou a chovy má i na dalších místech v regionu. V roce 2019 se tam vylíhlo 14 milionů kachňat. Perena v roce 2019 zaměstnávala 96 lidí.  

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ptačí chřipka, likvidace, chov, pták, zvíře, Zvířata nejíme, hasiči, oxid uhličitý, hala, video, kachna, Luková, ptáci, PERENA, Královéhradecký kraj, Dobřenice, Nový Bydžov, Chudonice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Likvidace chovu kachen zasažených ptačí chřipkou bude pokračovat zítra  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.