Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vlkům se na Broumovsku daří. Chovatelům to velkou radost nedělá

Broumovsko na severu Královéhradeckého kraje u hranic s Polskem je jednou z oblastí České republiky, kam se trvale vrátili vlci. Do regionu zasahují tři vlčí smečky, které mají jádrové oblasti teritorií zřejmě na polské straně hranice. Populace vlků na Broumovsku, kde byla před 30 lety vyhlášena stejnojmenná chráněná krajinná oblast (CHKO), je po několika letech stabilní. Jediné, co tam vlky může ohrozit, je člověk.

Podle jeho odhadů se v česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami vyskytuje asi 25 vlků ve třech smečkách, na české straně hranice převážně na Broumovsku. "Pokud do toho zásadně nezasáhne člověk, například odlovem, tak Broumovsko bude mít vlky trvale," řekl zoolog Správy CHKO Broumovsko Petr Kafka.

Trvalý výskyt vlků v Královéhradeckém kraji po 250 letech byl zaznamenána v roce 2015 u Adršpachu v západní části Broumovska, o rok později bylo potvrzeno rozmnožování. Fotopasti loni potvrdily trvalou přítomnost vlků i na česko-polském pomezí v nedalekých Orlických horách.

"Broumovsko je oblastí, která je stále poměrně málo dotčená člověkem. Mezi obcemi jsou velké prostory, chybí frekventované dopravní komunikace a turistický ruch se soustřeďuje jen do několika málo míst. Pro vlky to vše může být zajímavé," odpověděl Kafka na dotaz, čím si vysvětluje stabilní výskyt vlků na Broumovsku. Vlci do regionu přišli z polsko-německého pomezí.

Podle Kafky je spojitost mezi CHKO Broumovsko a návratem vlků jen částečná. "Chráněné území obecně není nutnou podmínkou pro výskyt vlka, třeba na Broumovsku by se vlci asi usadili tak jako tak. Ochrana přírody ale přispívá k tomu, aby se v dané oblasti trvale udrželi," řekl Kafka.

Farmáři z Broumovska podali ústavní stížnost. S útoky vlků jim došla trpělivost

Farmářům došla trpělivost s dokola se opakujícími útoky vlků na Broumovsku. Už více než dva roky se snaží soudně pozměnit zákon, aby mohl být počet volně žijících vlků v přírodě regulován. Nyní tak podali ústavní stížnost proti rozsudku...

Broumovsko patří k vlčím teritoriím, kde jsou hlasy odpůrců proti rozšíření těchto šelem slyšet nejhlasitěji, jde hlavně o některé farmáře. Také proto letos vznikla speciální komise rady Královéhradeckého kraje, která má za úkol najít způsoby, jak zabránit škodám v souladu s právní ochranou vlků. Vlci patří mezi zvláště chráněné živočichy. Kraj na tom spolupracuje s ministerstvy, zástupci obcí a neziskových organizací.

Přibývající útoky vlků na hospodářská zvířata ohrožují podle hejtmanství jak pastevectví na Broumovsku, tak i samotné vlky. Vlci za rok 2020 způsobili v hradeckém kraji úhyn či poranění a následně utracení více než 180 hospodářských zvířat a částka vyplacená na náhradách přesáhla 1,6 milionu korun.

Podle zástupců Správy CHKO Broumovsko nemají lidé ve volné přírodě důvod se vlků bát. Odmítli názory, že by se vlci na Broumovsku chovali nestandardně nebo že by šlo o křížence se psy či by byli troufalejší. "Lidi mají představy, jak by se vlci měli chovat. Když se jejich představy neplní, tak je označují za křížence, mutanty nebo kdoví, co ještě," řekl Kafka.

Někteří obyvatelé Broumovska upozorňují, že vlci útočí často na hospodářská zvířata na okrajích vesnic. Ochranáři v tom nic mimořádného nevidí a vysvětlují to i tím, že jsou tu obce tzv. lánového typu, kdy na domy podél silnice či potoka navazují pole, pastviny a dále volná příroda. Ochranáři také upozorňují na to, že v zabezpečení stád mají někteří chovatelé stále značné rezervy.

Vlkům se v Česku daří, počet jejich teritorií se zvýšil. Na Broumovsku trápí chovatele

V loňském roce zasahovalo do České republiky alespoň částečně na dvaadvacet vlčích teritorií. Informace přinesl terénní monitoring, který probíhá ne celém území České republiky. Dlouhodobé problémy s vlky však mají chovatelé například na...

CHKO Broumovsko byla vyhlášena v roce 1991 a má rozlohu 410 kilometrů čtverečních. Některé lokality jsou součástí soustavy zvláště chráněných území Natura 2000.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rezervace, správa, vlci, CHKO, Broumovsko, chráněná krajinná oblast, Petr Kafka, Královéhradecký kraj, příroda, hospodářské zvíře, Polsko, Česko, Natura 2000, Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlkům se na Broumovsku daří. Chovatelům to velkou radost nedělá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.