Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Co s prostorem kolem Rozárky v Hradci Králové? Jak to vidí politici ve vedení města?

V několika posledních dnech se v Hradci Králové oživilo téma Rozárka. Na začátku představil architekt David Vávra svůj záměr vybudovat na lokalitě restauraci a celoroční sjezdovku. O využití svahu nad Hradcem Králové se mluvilo několikrát. Nikdy se však nedošlo ke konkrétnímu výsledku. Hradecká Drbna proto oslovila jednotlivé zastupitelské kluby a zeptala se na jejich názor.

Otázka: V Hradci Králové se už několikrát mluvilo o využití lokality Rozárka. Naposledy v souvislosti s návrhem architekta Vávry, který by chtěl pozemky dlouhodobě pronajmout. Jaké by bylo nejlepší využití tohoto místa?

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Neodpověděli Lubomír Štěpán (KSČM) a Aleš Dohnal (Piráti).


Zdeněk Fink (HDK)

Celý hřeben kopce sv. Jána je podle nás vhodným místem pro rekreaci a volnočasové aktivity obyvatel města. Ke konkrétnímu projektu na Rozárce se zatím mohu těžko vyjadřovat, v druhé polovině března jsme domluveni s investorem na tom, že nám bude prezentovat detailní záměr a odpoví na naše otázky. Poté budeme moudřejší a budeme také schopni případně diskutovat nad dalším postupem.

Martin Hanousek (Zelení)

Jako zastupitel města vůbec nevím o tom, že by si pan architekt Vávra snad chtěl pronajmout městské pozemky na Rozárce. Bohužel jsme se jako zastupitelé ani oficiálně dosud o žádných záměrech v této lokalitě od vedení města nedozvěděli, ačkoliv snad měla dokonce v prostorech magistrátu proběhnout jakási prezentace nějakého záměru. Jsme za to, aby se otevřeně diskutovalo o případných různých využitích tohoto cenného městského prostoru. Víme, že Rozárka má i řadu problémů – včetně nedořešeného vlastnictví nemovitosti pod tímto svahem (v minulosti město odmítlo odkoupit nezkolaudovaný objekt v soukromém vlastnictví na městských pozemcích). Stálo by za to před dalšími záměry dořešit právě majetkoprávní vztahy v území.

Alexandr Hrabálek (ODS)

S návrhem architekta Vávry jsem se seznámil před několika dny a považuji ho za vynikající. Jednak z hlediska architektonického, neboť se jedná o návrh velmi zdařilý, ale také návrh, nad kterým bude možné diskutovat. Na tomto kopci byl, pokud si pamatuji, vždy umělý lyžařský svah, který ovšem v posledních letech velmi zchátral. Vytvoření nové umělé lyžařské plochy, samozřejmě na současné technologické úrovni, by bylo renesancí využití této lokality. Vzniklo by tak nové místo pro atraktivní rekreaci a sportovní vyžití dětí, dospělých a samozřejmě také celých rodin. Byl by to další prostor, kde by děti a mládež mohli smysluplně a aktivně trávit svůj volný čas.

Velmi bych se přimlouval za to, aby investor a architekt dostali možnost tuto akci zrealizovat, a aby město tuto lokalitu poskytlo do časově i cenově přiměřeného nájmu. Jde o věc, která prospěje především Hradečákům a město, rozhodnutím rady a zastupitelstva, by jim takovou aktivitu mělo umožnit.

Aneta Maclová (Koalice pro Hradec)

Obnovu lyžařského svahu na kopci sv. Jana v Koalici pro Hradec vítáme. Měli jsme tuto myšlenku již v našem volebním programu v letech 2010-14. Shlédli jsme prezentaci investora Petra Smoly a se záměrem souzníme z více důvodů. Projekt přinese nový zábavný prostor pro trávení volného času zejména rodinám s dětmi – celoroční lyžování, místo pro setkávání, zachová nádherný výhled na město, ve spojení s nedalekou hvězdárnou a planetáriem výrazně zatraktivní město pro občany i z jiných městských částí či návštěvníky Hradce. Toto cenné území bude i nadále v majetku města, nebude vystaveno nevhodné zástavbě. Výhodou je i to, že investice vložená do projektu a ani jeho provoz nijak nezatíží městskou pokladnu, město ještě získá finance za pronájem. Investor plánuje zahájit provoz nového areálu právě v roku 50. výročí založení toho původního. Takže i pamětníci sjezdového lyžování v Hradci mají šanci si po letech zde znovu zalyžovat.

Pavel Marek (ANO

Rozárka je jedno z nejkrásnějších míst v Hradci Králové. Je to místní název pro střední část kopce svatého Jana na Novém Hradci Králové, kde se naskýtá nádherný pohled na město a občas až na vrcholky Krkonoš a Orlických hor. Zde byla v 70. letech 20. století vybudována sjezdovka a v minulosti byla plnohodnotným lyžařským areálem s vlastním vlekem a osvětlením pro noční lyžování s umělohmotným povrchem. Město si čím dál víc uvědomuje význam tohoto jedinečného místa. Proto určitě vítá jakékoliv aktivity ve snahách o její oživení. V roce 2016 se uskutečnila i architektonicko-krajinářské soutěži na využití této lokality. Zvítězil návrh Davida Jánského a Štěpánky Úlehlové, ale město s ním již dále nepracovalo. Nově přišel návrh od architekta Davida Vávry, který minimálně opět rozproudí diskuse o využití této unikátní lokality, a to je dobře. Rozárka je všech. Proto by město mělo klást hlavně důraz na to, aby tak do budoucna zůstalo.

Vrátí se Rozárce sláva ze 70. let minulého století? Nový návrh mluví o vyhlídkové restauraci a celoročním lyžování

Když se v Hradci Králové začne mluvit o revitalizaci kopce Rozárka, většina místních už nevěří. Pokusů o obnovu této lokality bylo hodně, žádný z nich se ale nedotáhl do konce. S odvážným plánem nyní přišel architekt David Vávra s Petrem Smolou....

Ohodnoť článek

Foto Petr Smola

Štítky POLITICKÁ KORIDA, Hradec Králové, Rozárka, záměr, názor, politika, zastupitelský klub, využití, návrh, architekt, David Vávra, svah, pozemek, Lubomír Štěpán, KSČM, Zdeněk Fink, Česká pirátská strana, Hudební divadlo Karlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Co s prostorem kolem Rozárky v Hradci Králové? Jak to vidí politici ve vedení města?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.