Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hradubickou obklopí protihluková stěna. Denně tudy projede přes 30 tisíc řidičů

Obyvatelé Rašínovi třídy v Hradci Králové dlouhé měsíce volají po protihlukové stěně, který by odstínila zvuk projíždějících aut mířících do centra i směrem na Pardubice. Jejich sen se začne pomalu plnit už na jaře letošního roku. Ředitelství silnic a dálnic zde postaví protihlukovou stěnu.

„Pro místní to tak konečně může být vyhlídka, že se v dohledné době nadměrné množství hluku z projíždějících aut na Hradubické sníží,“ řekl náměstek primátora Hradce Králové Jiří Bláha (ODS). Podle měření z roku 2016 silnicí projede 30 tisíc aut denně. Šestina z nich pak během noci.  

Stavbu protihlukových stěn žádali místní obyvatelé, komise místní samosprávy i sám magistrát. Po jejich postavení by mělo dojít ke snížení hluku o devět decibelů přes den. V noci se sníží zhruba o 3,5 jednotek. 

Příprava na stavbu protihlukové stěny začala už nyní. Pokáceny jsou některé keře a náletové dřeviny. „Předpokládáme, že se s prací začne ještě v dubnu. Podle projektové dokumentace se cena za protihlukovou stěnu vyšplhá na 51,6 milionu korun,“ řekl za ŘSD ředitel Správy Hradec Králové Marek Novotný. Zároveň ale dodal, že se cena může ještě mírně změnit.  

Během prací by neměla být doprava na Rašínově třídě výrazně omezena. Počítá se pouze se zúžením dvou jízdních pruhů ve směru na Pardubice. 

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky Hradubická, Rašínova třída, doprava, stěna, hluk, ŘSD, Hradec Králové, stavba, Ředitelství silnic a dálnic, Pardubice, Jiří Bláha, ODS, Marek Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradubickou obklopí protihluková stěna. Denně tudy projede přes 30 tisíc řidičů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.