Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sportovní hala nesplnila hygienické podmínky. Velkokapacitní centra v Jičíně a Trutnově vzniknou v tělocvičnách

Královéhradecký kraj už v minulosti vytipoval několik měst, ve kterých by měla vzniknout velkokapacitní centra. Jedním z nich se stal i Jičín, zde bylo v plánu očkovat na místním zimním stadionu. Nyní se ale ukázalo, že by hala neposkytovala dostatečné hygienické prostory. Radnice proto začne očkovací centrum připravovat v tělocvičně Masarykovy obchodní akademie. Stejnou situaci řeší i Trutnov

S výstavbou nového očkovacího centra chce Jičín začít v těchto dnech. Spuštění se předpokládá začátkem dubna. Nejdříve je třeba zajistit dostatek vakcín, kterých je v Královéhradeckém kraji nedostatek. Právě na duben stát přislíbil první velkou dávku skládající se ze 100 tisíc dávek.

Očkovací centrum zaplatí Královéhradecký kraj, personál pak zajistí Oblastní nemocnice Jičín. „Město zajistí dostatek parkovacích míst v okolí očkovacího centra. Parkovací plochy u obchodní akademie, biografu a také místa v ulici Pod Koželuhy budou vyhrazena pro návštěvníky,“ vysvětluje mluvčí Jičína Jan Jireš. Očkovací centrum nebude určeno pouze pro obyvatele města. Očkováni zde budou všichni lidé z okresu.

Stejnou situaci musel vyřešit i Trutnov, ani zde sportovní hala nesplnila hygienické podmínky pro provoz velkokapacitního očkovacího centra. Radnice se proto rozhodla o přesunutí do tělocvičny Základní školy Komenského.

Kraj věří, že se druhá fáze očkování spustí podle plánu

Nedostatek vakcín není problém pouze Královéhradeckého kraje. Dodávky a distribuce ze strany státu trápí všechny regiony v České republice. I přesto hejtmanství věří, že se podaří druhou fázi spustit podle plánu 1. dubna.

Během prvních tří měsíců Královéhradecký kraj dostal něco kolem 60 tisíc dávek vakcín. Od dubna by mělo do kraje proudit 100 dávek měsíčně. „Osobně budu na vládu nadále vyvíjet tlak pro zvýšení počtu vakcín nad rámec plánovaných dodávek, zejména pro nejpostiženější oblasti našeho kraje. Nepřestávám věřit, že situaci nakonec zvládneme,“ tvrdí hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Hejtmanství už v minulosti tvrdilo, že bez těchto dávek nemá cenu velkokapacitní centra spouštět. Nebylo by čím očkovat. Další očkovací centra vzniknou v Hradci Králové, Náchodě, Trutnově, Dvoře Králové nad Labem, Rychnově nad Kněžnou, ve Vrchlabí, Novém Bydžově, Broumově a také v Jaroměři.

Od 1. března se do očkování zapojí praktičtí lékaři

Od příštího týdne se do očkování proti onemocnění COVID-19 zapojí i praktičtí lékaři. Budou také moci vypisovat termíny v centrálním rezervačním systému. Zapojena by mohla být zhruba jedna třetina z pěti tisíc ordinací v celé České republice.

Od března se budou moci na očkování registrovat i lidé nad 70 let a pracovníci ve školství. Očkování učitelů a dalších zaměstnanců škol včetně mateřských má být podle vlády součástí postupu pro postupný návrat dětí do škol. Zvažuje se jim podávat vakcínu AstraZeneca, kterou někteří senioři kvůli nejasnostem o její účinnosti odmítají.

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Reifová

Štítky centrum, očkování, Trutnov, Jičín, hygiena, hala, tělocvična, stavba, lékař, COVID-19, Královéhradecký kraj, očkovací centrum, vakcína, Masarykova obchodní akademie, Oblastní nemocnice Jičín, Česko, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sportovní hala nesplnila hygienické podmínky. Velkokapacitní centra v Jičíně a Trutnově vzniknou v tělocvičnách  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.