Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Od zítřka jsou povinné respirátory v obchodech a MHD. V Hradci je budou kontrolovat revizoři

Původně vláda slibovala otevření obchodů, nakonec přitvrdila. Od dnešní půlnoci lidé mohou do obchodů, hromadné dopravy nebo nemocnic pouze s respirátorem FFP2 nebo rouškou z nanovláken. Přípustné jsou i dvě chirurgické ústenky na sobě. V Hradci Králové bude na dodržování dohlížet městská policie i revizoři v MHD.

V pondělí večer vláda představila nové opatření, které lidem nařizuje nosit minimálně respirátor tipu FFP2 nebo KN95, nanoroušku nebo dvě přes sebe nasazené chirurgické ústenky na místech, kde je velká pravděpodobnost šíření nákazy. Vláda zároveň zakázala používání respirátorů s takzvaným výdechovým ventilem.

Na seznam těchto míst zařadila obchody, provozovny služeb, nemocnice, čekárny, sociální zařízení, veřejnou dopravu, vlakové a autobusové zastávky, nádraží a motorová vozidla. Podle vládního dokumentu se tato nařízení nevztahují pouze na děti.

I tentokrát vláda vyvedla obyvatele z míry ve chvíli, kdy představila výjimku k zavedenému vládnímu opatření. To mluví o tom, že pokud si není člověk schopen zařídit adekvátní ochranu dýchacích cest, může až do konce měsíce používat pouze jednu chirurgickou roušku. To však platí pouze ve venkovních prostorách jako jsou například zastávky hromadné dopravy. Od 1. března pak bude povinnost mít respirátor nebo dvojitou roušku všude, kde přijde člověk do styku s někým jiným.

V Hradci Králové budou dodržování kontrolovat revizoři

Povinnost mít respirátor nebo nanoroušku mají i cestující městskou hromadnou dopravou v Hradci Králové. Na dodržování nového vládního nařízení budou dohlížet revizoři, kteří budou ve vybraných spojích cestovat spolu s cestujícími.

"V zásadě bude postup jako dosud, to znamená revizor upozorní cestujícího ve voze MHD na dodržování nařízení o patřičné ochraně úst a nosu," řekl mluvčí podniku František Meduna. Pokud cestující neuposlechne, bude vykázán z vozu. Ve vyhrocených situacích může revizor kontaktovat policii, která cestujícímu udělí pokutu. "Rozhodně tak nebudou revizoři činit ve všech případech, jen by neadekvátně zatěžovali policii, případně zdržovali vlastní spoj MHD," dodal Meduna.

Respirátory jsou kromě MHD povinné i ve všech linkových autobusech a vlakových spojích. Právě ve vlacích bude na dodržování opatření dohlížet průvodčí. Při porušení dojde na podobný postup jako v případě revizorů v MHD.

Problematická ale může být kontrola v autobusech linkové dopravy. „Samozřejmě, pokud by řidič viděl někoho viditelně nemocného, který by se bez roušky snažil nastoupit do autobusu, tak by nějak reagoval, zavolal policii. Ale i jízdní řády jsou stanovený na nástup cestujících a potom autobus hned odjíždí, takže tam není prostor pro to, aby řidič cestující déle kontroloval nebo prodával roušky,“ řekla pro Český rozhlas předsedkyně správní rady společnosti ICOM Transport Kateřina Kratochvílová.

V obchodě budou hlídkovat strážníci městské policie

Na dodržování nařízení v obchodech bude v některých případech dohlížet městská policie. "Opatření se mění, pro občana je to nepřehledné. Působíme také jako osvěta, i když by měla přicházet od někoho jiného," řekl ředitel městské policie Miroslav Hloušek.

To, zda lidé dodržují vládní nařízení a používají potřebnou ochranu dýchacích cest mají hlídat samotné řetězce a obchody. Strážníci tak budou obchody kontrolovat spíše namátkově. Stejně tak se můžou policisté městské policie objevit v MHD. "Určitě budou volat občané, že někdo nenosí ochranu dýchacích cest v MHD a podobně," dodal Hloušek.

„Povinnost nosit respirátor nebo dvě roušky na sobě budeme zákazníkům připomínat v našich rádiích a na plakátech, též budou upozorňováni pracovníky ochranné služby, ale exekuce těchto nařízení není v naší kompetenci,“ uzavřela mluvčí společnosti Globus Lutfia Volfová.

Městská policie bude v Hradci Králové vykonávat svojí klasickou činnost, neomezí se pouze na kontrolu vládních opatření. Hloušek navíc přiznal, že musí řešit čím dál tím více přestupků. Nejčastěji jsou to řidiči pod vlivem návykových látek.

Nedostatkové zboží? Zásobu máme velkou, uklidňují obchody

Prakticky od pátku lidé ve velkém nakupují respirátory. V některých obchodech tak během pátku a víkendu docházelo k úplnému vykoupení. Podle oslovených lékáren je ale zásob dost.

Například největší síť lékáren v Česku Dr. Max vyprodala o víkendu zásoby respirátorů z minulého týdne. Lékárny ale postupně naskladňují další zásoby. "Nejsme odkázáni výhradně na dovozech a dodávky neváznou na cestě mimo území ČR. Respirátorů FFP2 je zatím na trhu dost, jde jen o kapacitu distribuce," řekl mluvčí lékáren Michal Petrov.

Velký zájem o respirátory zaznamenala také síť Pilulka. Stále má ale dostatečné zásoby. Také internetová Lékárna.cz má respirátory FFP2 skladem, i když se nabídka citelně zmenšila. "Další závoz skladu byl včera. Nabídka je tak dostačující," sdělila mluvčí obchodu Romana Žatecká.

Zvýšený zájem o respirátory zaznamenaly také další e-shopy. Za poslední týden se zájem o tyto ochranné pomůcky ztrojnásobil. Poptávka po respirátorech je podle šéfa analytiků Heureky Michala Buzka srovnatelná s obdobím před třemi týdny, kdy představitelé vlády mluvili o tom, že o povinném zavedení respirátorů v obchodech či MHD uvažují.

"Velkým aktuálním tématem je také ochrana dýchacích cest pro děti. Mezi nejčastěji vyhledávanými výrazy na Heurece byly v uplynulém týdnu právě dětské respirátory, ochrana úst pro děti a další podobná spojení," uvedl mluvčí Heuréky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky respirátor, vláda, cena, FFP2, KN95, řetězec, lékárna, nařízení, MHD, obchod, nemocnice, městská hromadná doprava, Hradec Králové, Česko, Dominik Feri, Romana Žatecká, Český rozhlas, Globus, ICOM transport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od zítřka jsou povinné respirátory v obchodech a MHD. V Hradci je budou kontrolovat revizoři  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.