Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nové operační sály ve Dvoře Králové chce kraj začít stavět ještě letos. Čeká se na stavební povolení

Nové operační sály v nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem řeší Královéhradecký kraj už čtyři roky. Hejtmanství proto nechalo zaktualizovat projektovou dokumentaci z roku 2016 a nyní čeká na stavební povolení. Vedení kraje věří, že ještě letos vyhlásí výběrové řízení na firmu, která nové sály postaví.

„Předchozímu vedení kraje se bohužel nepodařilo s touto důležitou investicí výrazně pokročit,“ stěžuje si současný hejtman kraje Martin Červíček (ODS). Podle jeho slov je nemocnice ve Dvoře Králové jedna z nejdůležitějších nemocnic krajské sítě zdravotnických zařízení.

„Současné vedení kraje se proto rozhodlo, že najde prostředky pro výstavbu potřebných sálů. Chtěl bych mít do poloviny roku více jasno o možnostech využití různých finančních zdrojů a o případném harmonogramu na realizaci výstavby operačních sálů,“ dodal hejtman.

Původní projektová dokumentace počítala s vybudováním operačních sálů v budově laboratoří. Ta by tak dostala kompletně nové patro. Rozpočet byl před čtyřmi roky stanoven na 80 milionů korun. Kolik ve skutečnosti rekonstrukce a přístavba bude stát i po zrevidování dokumentace zatím není známo.

Hejtmanství chce maximálně využít peněz získaných z dotací. „Máme zažádáno o stavební povolení. Ve chvíli, kdy vyřešíme financování, vyhlásíme soutěž na zhotovitele stavebních prací,“ doplnil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti). To by mělo být ještě během letošního roku.

Peníze kraj investuje i do dalších nemocnic v kraji

Například v Jičíně staví hejtmanství novou vrátnici s lékárnou za 36 milionů korun. V Trutnově pak vznikají nové laboratoře za více než čtvrt miliardy. V plánu je taky opravit a celkově zmodernizovat hlavní budovu nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Na rekonstrukci už je vydáno stavební povolení, kraj se nyní snaží sehnat peníze z dotací.

Nejvíc peněz v loňském roce spolkla nemocnice v Náchodě, respektive její dva nové pavilony. Šlo o největší investiční akci historie. Za dvě nové budovy zaplatil kraj v první etapě bezmála 1,5 miliardy korun. Dalších 400 milionů korun bylo třeba investovat do vybavení.

Nemocnice v Náchodě je největším zdravotnickým zařízením, které Královéhradecký kraj spravuje. Největší nemocnicí v regionu zůstává ta v Hradci Králové.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky Dvůr Králové, operační, sál, nemocnice, Královéhradecký, kraj, rekonstrukce, přístavba, příprava, operační sál, stavební povolení, Dvůr Králové nad Labem, Královéhradecký kraj, Martin Červíček, ODS, Pavel Bulíček, Náchod, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové operační sály ve Dvoře Králové chce kraj začít stavět ještě letos. Čeká se na stavební povolení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.