Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Posílání telefonních čísel přátelům na Facebooku? Problém, který vás může vyjít pěkně draho, varuje policie

Policie v Královéhradeckém kraji varuje před posílám telefonních čísel přes sociální sítě. Za profilem údajného přítele se velice často skrývá podvodník, který údaje použije například k nabourání do bankovního účtu. Rada je jednoduchá: osobní údaje přes sociální sítě nikdy neposílejme.

„Nejprve se neznámý pachatel nabourá do profilu na sociálních sítí a poté jedná jménem skutečného uživatele. Následně osloví seznam přátel přes aplikaci, která slouží ke komunikaci mezi uživateli. Žádá po nich jejich telefonní číslo,“ popisuje velice častou situaci mluvčí policie Aleš Brendl. Podvedený uživatel tak nemusí i několik dní zjistit, že své číslo poslal podvodníkovi.

Opravdový problém může přijít ve chvíli, kdy údajný přítel napíše znovu. Většinou se ozve s prosbou o zaslání kódů, které přišli podvedenému na telefon. Jde o předem vymyšlené příběhy. Například výmluva na to, že se zapojil do soutěže o dovolenou.

Po odeslání kódů už je většinou problém a podvedení přijdou o peníze nebo přístupové údaje k jiným účtům.

V Nové Pace policie řeší desítku podvedených

Například policisté z Nové Paky řeší hned několik podobných případů, ve kterých bylo podvedeno deset lidí. „Dosud neznámý pachatel prostřednictvím aplikace Messenger zaslal zprávu poškozené ženě poté, co si založil shodný účet jako její kamarádka,“ vysvětluje mluvčí policie.

Podvodník ji žádal o sdělení jejího mobilního telefonního čísla. Žena v domnění, že se jedná o její skutečnou kamarádku, své telefonní číslo na falešný profil poslala. Následně podvodníkovi poslala 15 PIN kódů.

„Není bohužel výjimkou, že oběti sami dobrovolně zasílají fotografie přední i zadní strany jejich platebních karet,“ dodal Brendl.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Facebook, . Instagram, sociální, síť, podvod, telefonní, číslo, podvodník, peníze, kontakt, přítel, policie, Nová Paka, Královéhradecký kraj, sociální síť, Facebook Messenger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Johny Rambo

ja stim nemam problem a plno lidi ma i tel kontakti u vedene přimo na fb v informacich to nikdo ani posilat nemusi :D autor asi o FB nevi vubec nic a policie taky

Středa, 27. ledna 2021, 13:39Odpovědět

Ivo Škapa

Oběť podle vzoru kost, Roubíčku.

Středa, 27. ledna 2021, 08:18Odpovědět

Posílání telefonních čísel přátelům na Facebooku? Problém, který vás může vyjít pěkně draho, varuje policie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.