Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Počet nemocných v kraji klesá, nápor na nemocnice zůstává

Situace v Královéhradeckém kraji se za poslední měsíc výrazně zlepšila. Alespoň co se týče aktivních případů COVID-19. Nakažených sice ubývá, ale nemocnice jsou stále zaplněné prakticky až na hranu svých kapacit. Tento týden se v Královéhradeckém kraji rozjelo první očkování lidí nad 80 let.

Nejhorší situace je v Královéhradeckém kraji stále na Trutnovsku. Je to jediný region, ve kterém poslední týden stoupal počet aktivních případů. Za posledních sedm dní zde bylo potvrzeno dalších 176 pozitivních pacientů. K dnešnímu ránu zde bylo potvrzeno 2.436 nemocných.

V ostatních regionech čísla za poslední týden klesají. Největší pokles zaznamenalo Hradecko, zde je téměř o jeden tisíc nakažených méně. Dva regiony už jsou pod hranicí jednoho tisíce aktivních případů.

Aktuální počet pozitivních případů v Královéhradeckém kraji:
(aktuální počet / rozdíl za poslední týden)
  • Trutnovsko – 2.436 (+179)
  • Hradecko – 2.021 (-999)
  • Náchodsko – 1.580 (-133)
  • Rychnovsko – 902 (-545)
  • Jičínsko – 669 (-227)

Aktuálně je v Královéhradeckém kraji 7.608 aktivních případů COVID-19, to je o 2.238 pozitivních testů méně. Od začátku pandemie v Královéhradeckém kraji zemřelo s potvrzeným onemocněním COVID-19 785 lidí.

Nápor na nemocnice zůstává

Největší problém pandemie v těchto dnech způsobuje v nemocnicích. Jen za poslední týden musela zařízení v kraji hospitalizovat dalších 13 pacientů s virem COVID-19. Podle serveru hlidacstatu.cz je aktuálně v nemocnicích v regionu 505 covid pacientů.

35 z nich je bez příznaků, 114 v lehkém stavu, 217 ve středně těžkém stavu a 109 ve stavu těžkém. Na všech jednotkách JIP a ARO zůstává volných osm lůžek pro covid pacienty. Dále zůstává volné jedno lůžko s klasickým kyslíkem. Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové bylo k dnešku zhruba 180 pacientů s covidem, z toho přibližně více než pět desítek vyžadovalo léčbu na JIP. "V porovnání s pondělními počty hospitalizovaných jde o mírný pokles. Problémem i nadále zůstává vysoký počet v práci nepřítomných zdravotníků, který je stále vyšší než 300 z celkového počtu 3500," řekl mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.

Královéhradecký kraj začal tento týden hledat dobrovolníky do očkovacích center. Těch bude v regionu minimálně sedm, v každém okresním městě jedno. To největší bude přímo ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Nemocnice Trutnov začala očkovat seniory

Tento týden se v Královéhradeckém kraji začalo s očkováním lidí nad 80 let. Jako první začala Fakultní nemocnice Hradec Králové a nemocnice v Náchodě. Ostatní zařízení čekala na proočkování domovů seniorů a další várky vakcíny.

„Dnes se přidala k očkování lidí nad 80 let i nemocnice v Trutnově,“ potvrdil Hradecké Drbně mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. V tuto chvíli tak v kraji očkují seniory tři nemocnice. Během příštího týdne se mají přidat i ostatní krajské špitály a také soukromá nemocnice ve Vrchlabí.

PŘEHLEDNĚ: Kde v Královéhradeckém kraji vzniknou velká očkovací centra?

Jednotlivé kraje v České republice připravují vlastní očkovací strategii, výjimkou není ani Královéhradecký kraj. Ten chce zřídit až deset očkovacích center v kraji. To největší by mělo vzniknout přímo ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Další odběrové místo v Hradci Králové

V pondělí v 8:00 začne v Hradci Králové na parkovišti u UHK fungovat další odběrové místo, v krajské metropoli půjde o čtvrté. Využít ho budou moct lidé indikovaní lékařem i samoplátci. Provádět se zde budou jak PCR, tak antigenní testy.

Fungovat by mělo každý den, včetně víkendů. Otevírací doba je zatím naplánovaná od 8:00 až do 22:00. „Předpokládané ukončení provozu je v závislosti na vývoji epidemické situace v ČR odhadováno na červen tohoto roku,“ vysvětluje Jaroslav Sixta, ředitel společnosti Scimed Biotechnologies, která bude odběrové místo provozovat.

V Hradci Králové vznikne čtvrté odběrové místo. Fungovat bude na parkovišti u UHK

Příští týden začne v Hradci Králové fungovat čtvrté odběrové místo. Na parkovišti u kampusu Univerzity Hradec Králové ho bude od 25. ledna provozovat soukromá společnost Scimed Biotechnologies. Využít ho budou moct lidé indikovaní lékařem nebo...

Ohodnoť článek

Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky Královéhradecký, kraj, COVID-19, koronavirus, přehled, týden, očkování, nemocnice, odběrové, místo, porovnání, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, okres Trutnov, Hradec Králové, Jakub Sochor, Oblastní nemocnice Trutnov a.s., Nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nemocných v kraji klesá, nápor na nemocnice zůstává  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.