Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Krkonoších stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebenech je až metr sněhu  

V nejvyšších českých horách Krkonoších napadlo za posledních 24 hodin 15 centimetrů sněhu a celková výše sněhové pokrývky na hřebenech se dostala až na jeden metr. Loni touto dobou bylo na hřebenech sněhu podstatně méně, a to 20 až 50 centimetrů.

"V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice," uvedl Robert Dlouhý v Horské služby Krkonoše.

Nejvíce sněhu v Krkonoších leží a závětrných svazích a ve žlabech, kam sníh navál vítr. Nestabilní sněhová pokrývka je tam, kde se vytvořily desky z navátého sněhu. "Mohou se zde vyskytnou laviny deskové. V pásmu lesa se mohou vyskytnout laviny z nového a vlhkého sněhu," uvedl Dlouhý. Případné laviny by dosáhly středních rozměrů a většinou by se zastavily ještě na svahu. Druhý lavinový stupeň platí i v polské části Krkonoš.

V teniskách a teplákách na Sněžku? Dvojici v Krkonoších musela zachraňovat Horská služba

Výlet do Krkonoš může v tomhle počasí nabídnout nádhernou podívanou. Je však třeba myslet, že je na horách sníh, hodně sněhu. Snad všechna nepsaná pravidla porušila dvojice mladých lidí. Ta se vydala na nejvyšší horu České republiky jen v...

Kvůli epidemii koronaviru je od 27. prosince z nařízení vlády zastaven provoz lyžařských areálů a dalších turistických služeb. Pohyb turistů po horách pěšky či na běžkách nijak omezen není. Běžkaři, skialpinisté a pěší turisté hory zaplňují hlavně o víkendech.

Na hřebeny se turisté mohou dostat kabinovými lanovkami z Pece pod Sněžkou na Sněžku a z Janských Lázní na Černou horu. Provoz lanovky na Sněžku dnes na jejím vrcholovém úseku z Růžové hory na Sněžku zastavil silný vítr. Spodní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Provoz lanovky na Černou horu vítr neomezil.

Běžkaři mají podle portálu bilestopy.cz ve středních a východních Krkonoších k dispozici desítky kilometrů upravených stop. Vyrazit mohou například na Černou horu, na Horní Mísečky, do Malé Úpy, Žacléře či Velké Úpy. Upravené tratě jim nabízí i sportovní areál Vejsplachy na okraji Vrchlabí.

Horská služba Krkonoše v úterý vyzvala turisty, aby se do hor vydávali jen s patřičným ustrojením a vybavením. Učinila tak po té, co v sobotu večer zachránila z Obřího dolu dvojici mladých lidí, kteří se vydali z Pece pod Sněžkou na Sněžku jen v teniskách a teplákách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Krkonoše, lyžování, lanovka, lavina, varování, Horská služba, Sněžka, běh na lyžích, Pec pod Sněžkou, Černá hora, pandemie covidu-19, Růžová hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebenech je až metr sněhu    |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.