Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Špatně zadanou registrační značku na e-známce opravíte jen do doby začátku platnosti. Když si chyby nevšimnete, za jízdu po dálnici hrozí pokuta

Za necelé dva týdny skončí platnost ročních papírových dálničních známek, které byly zakoupeny v loňském roce. Z předního skla u auta je budeme sundávat naposledy. V platnosti jsou elektronické, které už ale na rozdíl od těch papírových nejdou tak snadno vyměnit. Pokud chcete, aby platila hned a uděláte chybu v zadání, máte čtvrt hodiny na opravu.

Dálniční známka se nedá vrátit do 14 dnů „bez udání důvodu“, jako je tomu při klasickém nákupu na e-shopu. V tomto případě totiž nejde o spotřebitelský vztah, ale o výběr poplatku vyplývajícího ze zákona. „Není to spotřebitelská smlouva, jedná se o veřejnoprávní poplatek státu za užívání komunikace ve smyslu § 21 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích,“ říká mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Pokud se při koupi dálniční známky spletete, zadáte například špatnou registrační značku a protistrana na tomto omylu nemá žádný podíl, po prodejci se nápravy za své pochybení nedočkáte. Na platnost smlouvy to nemá vliv.

(Pozn. redakce. Je to jako si objednat tričko s nápisem „Trutnov“ a omylem napíšete „Turnov“. Bude tedy vyrobeno tričko s nápisem „Turnov“. Jde o omyl dotyčného. Těžko totiž reklamovat něco, co je vytvořeno podle správného zadání.)

V případě omylu neztrácejte čas

Co se tedy stane v případě, že se spotřebitel splete a dálniční známka na zadanou registrační značku začne platit okamžitě? „Česká obchodní inspekce nespatřuje žádné protiprávní jednání v dozorové kompetenci ČOI,“ uvedl mluvčí.

Dálniční známka se dá změnit do okamžiku její platnosti. Když si zvolíte platnost okamžitě, máte jen patnáct minut na případnou „opravu“, aby nedocházelo ke zneužití.

Pokud si své chyby na takto špatně zadané registrační značce všimnete pozdě a známku zaplatíte, musíte si koupit novou a zadat na ní správnou registrační značku. Nárok na vrácení peněz v tomto případě nemáte.

V případě, že si ale svého omylu nevšimnete a registrační značka auta nebude souhlasit s tou, kterou jste zadali na elektronické dálniční známce, za jízdu po dálnici hrozí až pěti tisícová pokuta. E-známky policisté a celní správa kontrolují speciální kamerou.

  • Elektronická dálniční známka vyjde stejně jako v loňském roce ta papírová. Roční stojí 1500 korun, měsíční 440 a desetidenní 310 korun.
  • Stejně jako nalepovací dálniční známka ani ta elektronická není přenosná.
  • E-známka neplatí kalendářní rok, ale libovolných 365 dní.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky dálnice, dálniční známka, omyl, oprava, vrácení, SPZ, dálniční poplatek, Česká obchodní inspekce, spotřebitel, Jiří Fröhlich, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špatně zadanou registrační značku na e-známce opravíte jen do doby začátku platnosti. Když si chyby nevšimnete, za jízdu po dálnici hrozí pokuta  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.