Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V teniskách a teplákách na Sněžku? Dvojici v Krkonoších musela zachraňovat Horská služba

Výlet do Krkonoš může v tomhle počasí nabídnout nádhernou podívanou. Je však třeba myslet, že je na horách sníh, hodně sněhu. Snad všechna nepsaná pravidla porušila dvojice mladých lidí. Ta se vydala na nejvyšší horu České republiky jen v teplákách a teniskách. Promrzlé a vyčerpané je z Obřího dolu dostala až Horská služba.

„Z Pece se na vrchol Sněžky vydali někdy odpoledne, byli špatně obutí i oblečení, neměli s sebou suché náhradní věci ani čelovku či baterku,“ říká náčelník Horské služby ČR Pavel Jirsa. Ke vší smůle si navíc nevybrali klasickou trasu pro pěší, ale vydali se po cestě pro skipinisty.

Pátrací akce se rozjela v sobotu večer kolem 19:00. Ani jeden z dvojice neměl v telefonu aplikaci Záchranka. Ta by přesně řekla, kde se nachází. Záchranářům tak musel stačit jejich popis.

„Do terénu tedy vyrazilo šest záchranářů. Jedna čtyřkolka a jeden skútr se čtyřmi lidmi zezdola na skialpinistickou cestu Obřím dolem kam to šlo a odtud na skialpech. Další čtyřkolka se dvěma lidmi vyjela ze shora přes Luční boudu, polskou stranu Krkonoš ke Slezskému domu a odtud opět na skialpech,“ dodal Jirsa.

Obě záchranářské skupiny si šli prakticky naproti. Potkali se zhruba 500 metrů pod Slezskou boudou u promrzlé dvojice. „Boty i rukavice měli promočené a zmrzlé, nevěděli, kde jsou, zmrzlo jim i pití, které si s sebou vzali. Oběma jsme dali náhradní oblečení, pití a energetické bonbony,“ dodal náčelník.

Záchranáři při pátrání několikrát zapadli

V horším zdravotním stavu byla dívka, proto ji Horská služba naložila do akia člunu a odvezla na základnu do Pece pod Sněžkou. Kvůli počasí však záchranáři dvakrát zapadli a stroj museli vyprostit lopatami a navijákem.

Druhý z dvojice zvládl sám dojít k odstaveným skútrům a čtyřkolkám. Odtud byl převezen za svojí přítelkyní do Pece. Sem si pro oba přijela sanitka, která je převezla do nemocnice v Trutnově.

„K tomu, aby se dvojice vyčerpala a promrzla, stačilo relativně málo,“ dodal Jirsa. Z centra Pece šli čtyři kilometry po upravené prohrnuté cestě a k vysílení stačila chůze v hlubokém sněhu o délce zhruba 2,5 kilometru.

Naštěstí se dvojice zastavila u „špičatého kamene“ s modrou turistickou značkou, který Horské službě už desetiletí slouží jako orientační bod. „Tato shoda okolností pro tentokrát dokázala nahradit aplikaci Záchranka, kterou dvojice v mobilu nainstalovanou neměla. Z pohledu Krkonošských záchranářů nutno podoktnout, že přes veškerou techniku a výbavu, kterou máme k dispozici, mohou a jsou akce v takovém terénu časově náročné,“ dodal náčelník.

Ohodnoť článek

Foto Horská služba ČR

Štítky Horská služba ČR, foto, záchrana, Krkonoše, pár, sníh, podmínky, tepláky, tenisky, podchlazení, Sněžka, horská služba, Česko, čtyřkolka, Horská služba České republiky, Pec pod Sněžkou, Luční bouda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V teniskách a teplákách na Sněžku? Dvojici v Krkonoších musela zachraňovat Horská služba  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.