Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policisté dostali lyže a vyrazili do terénu. V Krkonoších pomáhají strážcům parku

Modro-žluté carvingy s nápisem „POLICIE“ a na nich policisté. Tenhle pohled se bude návštěvníkům Krkonoš nabídne pravidelně. Policisté dostali nové zimní vybavení a vyrazili do Krkonošského národního párku pomáhat strážcům.

Jedná se o nové skialpinistické vybavení, na kterém se smíšené hlídky budou pohybovat ve špatně přístupném terénu. Tam budou sloužit ve smíšených hlídkách složených z policistů, strážců parku a horské služby.

"Naši strážci budou společně s kolegy z Policie České republiky řešit především přestupky týkající se porušování pohybu v klidových územích národního parku a přestupky proti Návštěvnímu řádu chráněného území," uvedl ředitel Správy Krkonošského národního parku Robin Böhnisch.

Cílem má být ochránit přírodu, nikoli vybírat pokuty od každého, kdo se vzdálí z vyznačené trasy.  „Naší prevencí můžeme zajistit i zdraví a životy osob. Mimo vyznačené stezky jim může hrozit nebezpečí,“ vysvětluje ředitel policie v Trutnově Pavel Škandera.

Součástí týmu na lyžích budou i členové Horské služby ČR. Ti jsou vycvičeni pro pohyb v nepřístupném terénu a zvládnou tak i náročnější lokality. „Naše lidi například cvičíme pro jízdu na lavinovém svahu,“ vysvětluje náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa. Horská služba podepsala s policií smlouvu o spolupráci v Krkonoších i Orlických horách.

Speciální vybavení i školení

​Kromě speciálního vybavení a upravené výstroje museli policisté projít i speciálním školením. „Policisté mají specifické dovednosti a jsou také odborně od Horské služby proškolení pro výkon služby na lyžích. Krkonošský národní park používá zvláštní ochrany a policisté budou s pracovníky KRNAP a Horské služby koordinovat činnost hlídek působících v terénu,“ vysvětluje ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Petr Petřík. Policisté budou vstupovat do nebezpečných oblastí, prioritou je tak stále ochránit jejich vlastní život a zdraví.

Do projektu je zatím zapojeno osm policistů. Jejich využití bude probíhat individuálně, vždy podle aktuální situace na horách.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, hory, lyže, vybavení, pomoc, spolupráce, kontrola, sezóna, zima, Krkonoše, park, terén, Policie České republiky, Robin Böhnisch, Správa Krkonošského národního parku, Horská služba České republiky, Krkonošský národní park, Krajské ředitelství poli

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté dostali lyže a vyrazili do terénu. V Krkonoších pomáhají strážcům parku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.