Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vědcům ze Safari Parku se podařilo vytvořit dvě nová embrya severních bílých nosorožců

Na konci roku 2020 se vědcům podařilo vytvořit dvě nová embrya, celkem jich je pět. Tým složený z expertů z Berlína, Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem, Kenya Wildlife Service a rezervace Ol Pejeta provedl odběr vajíček 13. prosince v Keni. Přes noc byla vajíčka převezena do Itálie, kde byla v laboratoři embrya vytvořena.

Poslední dvě žijící samice nosorožců se narodily v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem, nyní žijí v keňské Ol Pejetě. Pro záchranu jejich druhu se snaží odborníci odebírat jejich vajíčka, které následně spojují se spermatem už uhynulých samců. Cílem je tak vytvořit embrya, která bude možné vložit do těl náhradních matek.

Pro experty se jednalo o vánoční dárek. Z celkem 14 odebraných vajíček se podařilo vytvořit dvě vyvinutá embrya. A to přesně na Štědrý den.

Bohužel, ani jedno vajíčko se nepodařilo získat od Nájin, která je matkou Fatu.  Ačkoli předchozí odběry byly úspěšné, na zvířeti se patrně začíná projevovat přibývající věk. Problémem může být i nezhoubný nádor, který má samice v oblasti břicha. Před příštím odběrem vajíček tak bude ještě podle aktuálního zdravotního stavu Nájin rozhodnuto, zda odběry vajíček budou pokračovat i u ní, nebo pouze u Fatu.

Záchranu nosorožců komplikuje pandemie

„Záchrana nosorožců bílých severních vyžaduje setkání velkého mezinárodního týmu expertů a rychlé přesuny mezi kontinenty, je tedy zřejmé, že uplynulý rok byl v historii projektu tím dost možná nejnáročnějším. Dvě embrya vznikla v podstatě navzdory všem okolnostem a já to považuji za ohromný úspěch,“ říká ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Pandemie během loňského roku znemožnila minimálně jeden odběr. To může být problém, podle expertů je třeba odebírat vajíčka pravidelně.

„I když si nyní připisujeme důležité vítězství v boji za záchranu tohoto ikonického zvířete, sehráváme stále náročnější bitvu s časem. Už nyní proto plánujeme další odběry,“ uzavírá Jan Stejskal, šéf mezinárodních projektů Safari Parku Dvůr Králové.

Ohodnoť článek

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky nosorožec, záchrana, úspěch, embryo, Safari Park, Dvůr Králové nad Labem, druh, ohrožený, vejce, ZOO Dvůr Králové, Keňa, Itálie, Berlín, Štědrý den, Přemysl Rabas, Jan Stejskal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Folta

Severní bílí nosorožci jsou definitivně odepsaní. Snaha o jejich záchranu je jenom vyhazování peněz. I pokud by se podařilo, aby některé embryo odnosila náhradní matka, pro záchranu druhu by jich muselo být několik desítek a navíc nepříbuzných jedinců.

Pátek, 15. ledna 2021, 19:50Odpovědět

Vědcům ze Safari Parku se podařilo vytvořit dvě nová embrya severních bílých nosorožců  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.