Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stát hledá společnost, která postaví severovýchodní obchvat Pardubic

Tento týden Ředitelství silnic a dálnic vypsalo výběrové řízení na zhotovitele severovýchodního obchvatu Pardubic. Podobně jako u fotbalového stadionu v Hradci Králové, je i tato stavba v režimu Design & Build. Vítězná firma tak nejenom silnici postaví, ale částečně ji i vyprojektuje.

Severovýchodní obchvat Pardubic patří mezi nejdůležitější dopravní stavby sousedního kraje. „Během dopravní špičky bývá centrum Pardubic často ucpané, což rozhodně nepomáhá udržení plynulosti dopravy ve městě. Severovýchodní obchvat představuje naprosto zásadní stavbu, která přinese zklidnění a úlevu od nadměrné dopravní zátěže. Jakmile bude postaven, dojde k výraznému poklesu tranzitní i místní dopravy v centru města. Kromě toho bude stavba sloužit i jako přivaděč k dálnici D35,“ říká předseda Spolku pro výstavbu dálnic D35 a D43 Martin Kolovratník.  

Stavební práce na obchvatu Pardubic mají začít ještě letos. Termín zahájení prací je závislý na tom, kdy se podaří vybrat vítěznou firmu. „S jistotou však mohu potvrdit, že výstavba začne nejpozději ve druhém pololetí roku 2021. Podle materiálů ŘSD budou stavební práce trvat dva roky,“ dodal Kolovratník. Kompletně hotovo by mělo být v roce 2023.

Severovýchodní obchvat Pardubic bude dlouhý 4.170 metrů. Začne za křižovatkou u Globusu odkud bude pokračovat do křižovatky s ulicí Bohdanečská. Obchvat bude křížit Hradeckou ulici a vytvoří tak průsečnou křižovatku. Ukončení trasy přeložky silnice I/36 je ve stávající okružní křižovatce Dubina v ulici Na Drážce.

Řidiči letos dostanou další úsek D11. Z Hradce Králové dojedou až do Jaroměře

Největší dopravní stavbou Královéhradeckého kraje je bezesporu budoucí úsek dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře. Ten dostanou řidiči k Vánocům letošního roku. Současný termín otevření podle Ředitelství silnic a dálnic platí. 22 kilometrů...

Souběžně se hledá zhotovitel na obchvat Jaroměře

V roce 2023 by se měl na trasu D11 napojit obchvat Jaroměře. „Nejprve musí být dokončena soutěž na zhotovitele stavby. Termín pro podání nabídek končí 3. února letošního roku,“ vysvětluje mluvčí ŘSD Jan Studecký. Nabídky posoudí hodnotící komise a doporučí společnost, se kterou by mělo ŘSD uzavřít smlouvu.

Obchvat by měl z Jaroměře vyvést hlavně tranzitní dopravu ve směru z Hradce Králové na Náchod a Polsko. Na jeho budoucí trase vykoupilo ŘSD přes 90 procent pozemků. Se zahájením stavby počítá v roce 2021.

Cena 6,5 kilometrů dlouhého obchvatu se aktuálně odhaduje na částku 863 milionů korun bez DPH.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky Pardubice, obchvat, stavba, ŘSD, výběrové, řízení, společnost, firma, soutěž, plán, Ředitelství silnic a dálnic, Hradec Králové, doprava, Martin Kolovratník, Jaroměř, Dálnice D35, Globus, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát hledá společnost, která postaví severovýchodní obchvat Pardubic  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.