Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Divadelňák změní svůj název. Konat se má v červnu letošního roku

Těžko bychom v Hradci Králové hledali někoho, kdo by nevěděl, co je „Divadelňák“. Akce sice mění název, stále ale půjde používat oblíbenou zkratku. Festival Divadlo evropských regionů a Open Air Program by se měl uskutečnit od 18. do 25. června 2021 v Hradci Králové pod novým názvem "REGIONY - Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové".

Festival založil v roce 1995 tehdejší ředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman. V současnosti akci pořádají tři subjekty: Klicperovo divadlo, Divadlo Drak a Open Air Program zajišťuje nezisková organizace Kontrapunkt.

"Při výběru názvu jsme kladli velký důraz na zachování kontinuity a odkazu celé pětadvacetileté historie. Nový název tak zcela záměrně navazuje na původní trojslovné označení Divadlo evropských regionů," uvedla ředitelka Klicperova divadla Eva Mikulková.

Každoročně nabízel festival program po celém městě. Hlavní část se konala v divadlech a Žiškových sadech. Postupně se ale akce rozrůstala, až se přirozeně dostala i do ulic v centru města. V této podobě ho každým rokem navštěvuje několik desítek tisíc lidí.

"V posledních letech jsme se společně se všemi pořadatelskými subjekty výrazně zaměřili na užší propojení v řízení festivalu. V minulosti se obě části festivalu prezentovaly samostatně, což mohlo být pro diváky i samotné účastníky festivalu matoucí," uvedla ředitelka Kontrapunktu Barbora Hodonická.

Hradecký divadelní festival se loni kvůli vládním opatřením proti koronaviru nekonal v tradičním rozsahu poprvé po 25 letech. Konala se pouze osekaná verze programu s názvem Letos jinak.

Za hranice Evropy a ještě dál

Každoročně na festivalu vystupují nejlepší divadelní sbory z celé Evropy. Slovo „Evropa“ však z názvu zcela zmizela. Podle organizátorů má akce ambici nezaměřovat se pouze na evropské státy, ale rozšířit svoji působnost i na ostatní země. "Proto nový název nebude pro naší nově ustanovenou dramaturgickou radu geograficky zavazující," dodala Mikulková.

Nový název a vizuál bude festival postupně měnit i na svém webu, sociálních sítích, plakátech i v samotné komunikaci s veřejností. Nové logo i digitální podobu akce vymyslel grafik Přemysl Zajíček. Ten vyhrál v soutěži, kterou organizátoři uspořádali na konci minulého roku.

„Cílem soutěže bylo vybrat atraktivní a výraznou vizuální identitu, která pomůže zvýšit povědomí o tomto významném královéhradeckém divadelním festivalu a podpoří zájem návštěvníků. Podstatným faktorem pro výběr byl dlouhodobě udržitelný a funkční potenciál návrhu, který bude vstřícný a otevřený pro případnou další spolupráci s různými grafickými studii v dalších letech,“ říká za Kontrapunkt Karolína Pláničková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj Divadlo Drak Hradec Králové

Štítky Hradec Králové, Divadelňák, kultura, novinka, název, změna, program, 2021, festival, divadelní festival, Divadlo evropských regionů, Klicperovo divadlo, Evropa, Divadlo Drak

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadelňák změní svůj název. Konat se má v červnu letošního roku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.