Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dřevěný kříž u Janské kaple v Trutnově uhnil. Jeho oprava stála necelých sto tisíc korun

Dřevěný kříž před Janskou kaplí v Trutnově stojí pravděpodobně od 19. století. Za tu dobu se na něm podepsalo hlavně počasí. Poslední dobou se stal dokonce nebezpečným. Radnice ho proto nechala sundat a opravit. Za to zaplatila 85 tisíc korun.

„Byl poškozen hnilobou, a především část v zemi byla tak zničená, že hrozilo jeho zlomení a pád,“ říká starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). Během opravy kříže se nahradila spodní dřevěná část za ocelovou patku. Ta byla následně zasazena do betonových základů.

„Celá konstrukce kříže ztrácela celistvost a postupně z něho opadaly ozdobné prvky. V místě spoje jsme dokonce našli dutinu s ptačím hnízdem,“ říká Vlastimil Grof z Odboru rozvoje města Městského úřadu Trutnov.

V rámci oprav se vyměnilo i vodorovné břevno a vylepily uhnilé části. Ztrouchnivělé dřevo se zpevnilo napuštěním kovovými prvky. „Barevně jsme dřevo vyretušovali a také jsme nechali doplnit chybějící jetelová zakončení ramen a Krista malovaného na plechový podklad,“ dodává Grof.

Na konci minulého roku opravu provedl Jiří Semerák z Červeného Kostelce. Město za práce zaplatilo 85 tisíc korun. Podle starosty by to mohl být jediný dochovaný dřevěný kříž v širokém okolí. I proto se radnice rozhodla investovat do jeho opravy.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MU Trutnov

Štítky kříž, Janská kaple, Trutnov, oprava, rekonstrukce, hniloba, poškození, Ivan Adamec, ODS, kaple

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dřevěný kříž u Janské kaple v Trutnově uhnil. Jeho oprava stála necelých sto tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.