Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Jaroměři se začalo s opravou muzea. Hotovo bude nejdřív příští rok

V listopadu se začalo muzeum vyklízet, nyní se může začít opravovat. Rekonstrukce historického Wenkeova domu se bude týkat především depozitáře a vybudování nové expozice. Po dobu rekonstrukce bude kompletně uzavřeno.

Hlavní objekt dnešního muzea nechal v letech 1910 až 1911 podle návrhu architekta Josefa Gočára postavit podnikatel Josef Wenke.

Rekonstrukce začala opravou sklepa, bouracími pracemi a překopáním dvoru za domem. Samotná budova prošla poslední rekonstrukcí v 80. letech. Dá se tak předpokládat, že některé její části budou v relativně dobrém stavu. „Bude se například opravovat venkovní skleněná nepůvodní fasáda. Nebude to ale věc restaurátorského zákroku,“ řekl ředitel muzea Rudolf Havel

Hlavní rekonstrukce se bude provádět ve vedlejším objektu, ten rekonstrukcí neprošel nikdy. Zde se musí zpevnit stropy a vyměnit rozvody. Nově by se měla část tohoto objektu otevřít veřejnosti. Z půdy vznikne přednáškový sál a v přízemí stálá expozice.

Oprava se bude týkat i dvora. I ten se po rekonstrukci otevře veřejnosti. V plánu je zde vybudovat malé dětské hřiště a bezbariérovou rampu pro vozíčkáře. Rekonstrukce všech částí by měla trvat do února příštího roku. Veřejnosti by se muzeum mohlo otevřít na letní sezonu 2022.

Muzeum v Jaroměři patří mezi nejstarší v České republice, vzniklo už v roce 1883. Sbírky byly poprvé vystaveny ve školní budově Na Ostrově v roce 1886. Vlastní sídlo muzeum získalo v roce 1946 v bývalém Wenkeově obchodním domě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiweb.cz

Štítky muzeum, Jaroměř, dům, historie, rekonstrukce, oprava, Josef Wenke, Wenkův dům, Josef Gočár, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jaroměři se začalo s opravou muzea. Hotovo bude nejdřív příští rok  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.