Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Safari Park během pandemie přišel o 30 milionů korun. I tak se letos narodilo 630 mláďat

Příštím rokem bude Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem fungovat pětasedmdesátým rokem. Končící rok byl však nejtěžším v historii. Zahrada kvůli vládním nařízením přišla o desítky milionů korun. Samotný chod zahrady ale ohrožený není. Dařilo se ve velkém rekonstruovat i rodit.

 „Končící rok uzavíráme se smíšenými pocity. Máme obrovskou radost ze zcela mimořádné podpory lidí i řady jedinečných odchovů. Na druhou stranu víme, že pokud by nebylo nucených uzavření, byl by to rok ještě mnohem úspěšnější,“ říká ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Vládní nařízení, omezení a povinné uzavření zahrady způsobilo nemalé ztráty. K dnešnímu dni to dělá 30 milionů korun. Část se podařilo zalepit z dotace od Královéhradeckého kraje, ten poskytnul 13 milionů korun. A pomáhala i veřejnost. „Jen prostřednictvím úspěšné kampaně Pozvi zvíře na oběd poslali na krmení přes půl druhého milionu korun,“ dodal Rabas. I tak se podařilo zahradě opravit tři pavilony a otevřít nové zázemí pro žirafy sítované.

Rekord v návštěvnosti i oblíbenosti

I přesto, že jsou brány zahrady dlouhodobě zavřené, podařilo se pokořit dva velké návštěvnické rekordy. Jen za červenec navštívilo Safari Park 152 tisíc lidí, to je nejvíc v historii. Druhým rekordem je denní návštěvnost. 5. srpna prošlo turnikety do zahrad 9.700 lidí.

Celkově za rok 2020 přišlo do zahrady 450.722 návštěvníků. To je zhruba o 90 tisíc lidí méně než v předchozím roce. Zajímavostí je i to, že cestovatelé z celého světa zařadili Safari Park ve Dvoře Králové mezi deset procent nejlepších atrakcí planety. Anketa probíhala na portálu TripAdvisor.

Rodilo se jako na běžícím pásu

Hradecká Drbna pravidelně psala o nejnovějších přírůstcích v zahradě. Bylo to tak často, až jsme se někdy divili, kam se ty nová zvířata vejdou. Celkem se v Safari Parku za rok 2020 narodilo 630 mláďat.

Po 15 letech se povedlo odchovat mládě náročného hrošíka liberijského. Malého samce ovšem mohli návštěvníci kvůli koronavirovým omezením obdivovat jen necelých 14 dnů, než se areál znovu uzavřel.

U návštěvníků se stala oblíbená i mláďata lva berberského. „Věříme, že tento velmi náročný odchov vyjde a mládě se představí v příštím roce,“ řekl mluvčí zahrady Michal Šťastný. Zahrada je pyšná i na nového krokodýla štítnatého a africkou slonici, která v Německu několikrát otočila auto své chovatelky.

Příští rok se budou slavit narozeniny

V příštím roce oslaví Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem 75. výročí od svého založení. Na návštěvníky si zahrada připravuje hned několik novinek. Půjde například o zrekonstruovaný pavilon hrošíků a letní expozice hrochů či most do safari, ale také zcela nová část areálu.

„Do nového roku vstoupíme ve skvělé formě. Doufám, že se nebude opakovat kritická situace z toho končícího. Rád bych tímto všem našim příznivcům poděkoval a pozval je do safari parku. Těšíme se na vás,“ uzavírá Přemysl Rabas.

Ohodnoť článek

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky Safari Park, výročí, návštěvnost, mládě, přírůstek, zhodnocení, souhrn, 2020, ztráty, škody, ZOO Dvůr Králové, zahrada, Dvůr Králové nad Labem, Přemysl Rabas, Michal Šťastný, TripAdvisor, Královéhradecký kraj, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park během pandemie přišel o 30 milionů korun. I tak se letos narodilo 630 mláďat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.