Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Fakultní nemocnice Hradec Králové spouští antigenní testování. Termín je třeba si rezervovat

Fakultní nemocnice Hradec Králové od dnešního rána spustila nové antigenní testování na COVID-19. To bude probíhat na klasických odběrových místech nemocnice. Zájemci se budou muset registrovat a předložit kartičku zdravotní pojišťovny.

„Rezervace je nezbytně nutná pro zajištění plynulosti provozu. Zájemci o odběr musí k odběrům přicházet s ochranou dýchacích cest a dodržovat hygienická pravidla a pokyny pracovníků centra,“ řekla vedoucí Oddělení nemocniční hygieny Fakultní nemocnice Hradec Králové Lenka Hobzová. Antigenní testování je určeno pro zdravé lidi bez příznaků. 

V případě, že vyjde antigenní test s pozitivním výsledkem, bude proveden i klasický PCR test. Ten následně potvrdí nebo vyvrátí výsledek antigenního testu. „Informace o výsledku tohoto vyšetření je zaslána prostřednictvím SMS na mobilní telefon nejpozději do 48 hodin,“ dodal mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Rozdíl mezi PCR testem a antigenním testováním

Oba testy se provádějí stěrem z nosohltanu na odběrových místem.

PCR testy jsou oproti antigennímu testování citlivější na přítomnost viru v těle pacienta. Jeho výsledek se vyhotovuje zdlouhavou cestou v laboratoři. Výsledky jsou k dispozici většinou nejdříve po 24 hodinách. Po pozitivním PCR testu testovaný automaticky nastupuje do karantény a je kontaktován hygieniky. Na základě výsledků může praktický lékař vystavit potvrzení – například pro vycestování do zahraničí.

Antigenní testování je levnější i rychlejší. Výsledek má testovaný do 15 minut. Sice není třeba využití laboratoře, je však méně přesný. I proto se na základě PCR testu nevystavuje lékařské potvrzení. Ve většině případů pozitivně testovaný antigenním testem podstupuje ještě PCR pro ověření správnosti výsledku. Antigenní testování se doporučuje například lidem, kteří chtějí během svátků navštívit rodinu.

Testovat začínají i ostatní nemocnice

Odedneška bude možné se nechat otestovat i v nemocnicích Královéhradeckého kraje v Náchodě, Trutnově, Jičíně, Rychnově nad Kněžnou a ve Dvoře Králové nad Labem. Odběrová místa zde z pravidla fungují od 10:00 do 18:00.

„Výpomoc během testování nám přislíbil krajský hasičský záchranný sbor a také Armáda ČR, jejichž příslušníci zajistí případné personální výpadky,“ uvedl hejtman kraje Martin Červíček (ODS). Ten zároveň upozorňuje zájemce o testování, aby využívali svých spádových oblastí.

Ohodnoť článek

Foto HZS KHK

Štítky test, PCR, antigenní, FNHK, Hradec Králové, nemocnice, fakultní, odběrové, místo, testování, zdarma, pojištění, rozdíl, Fakultní nemocnice Hradec Králové, PCR Test, rychlý antigenní test, Jakub Sochor, Martin Červíček, ODS, Armáda České republiky, Hasičsk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Hradec Králové spouští antigenní testování. Termín je třeba si rezervovat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.