Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Mobilní aplikace má pomoci Lesům ČR a policii v boji proti zlodějům dřeva

Zloději dříví budou mít utrum. Státní podnik Lesy České republiky a policie začaly používat mobilní aplikaci, která krádeže odhalí. Revírník zanese do aplikace každou fůru dřeva, která na kamion opouští skládku. Policie má do této aplikace přístup a data z ní může použít při silniční kontrole kamionu.

Revírník Lesů ČR vloží při nakládce do aplikace údaje o nákladu a trase kamionu společně s fotodokumentací. „Policie tak při silniční kontrole porovnává realitu s informacemi z aplikace, tedy zda je náklad kompletní a kamion jede po uvedené trase," řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová

Státní podnik si tak zmapuje přibližně pětinu dřeva, která se těží ve státních lesích a podnik s ním obchoduje. Ochrana ostatního dřeva před zloději je na smluvních partnerech Lesů ČR, kteří dřevo získávají z lesnických zakázek. Jelikož Lesům ČR patří téměř polovina lesů v ČR, mobilní aplikace mapuje skoro deset procent dřeva, které se v Česku přepravuje po silnicích.

Stromy v hradeckých lesích hlídají před Vánocemi městští policisté i fotopasti

Živý nebo umělý? Poctivě koupený nebo ukořistěný v lese s pořádnou dávkou adrenalinu? Krádež vánočního stromu se může dost prodražit. Městská policie totiž právě kvůli podobným „dobrodruhům“ v okolních lesích hlídkuje.

Podnik odhalil od letošního ledna do konce listopadu krádeže za přibližně 2700 metrů krychlových dřeva za téměř dva miliony korun. Vše už řeší policie. 

„Kromě krádeží kulatiny na skládce máme i případy krádeží stojících stromů," uvedla mluvčí. Kromě mobilní aplikace instalují Lesy ČR na ochranu před zloději do lesů závory nebo fotopasti.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook.com/LesyCR

Štítky dřevo, krádeže, mobilní aplikace, policie, Lesy ČR, Lesy České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mobilní aplikace má pomoci Lesům ČR a policii v boji proti zlodějům dřeva  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.