Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Města v kraji bojují s rozpočtem, většinou jen dotáhnou akce z letoška. Průvan v kasách udělala hlavně pandemie

Města v Královéhradeckém kraji postupně schvalují své rozpočty na rok 2021. Většina města byla kvůli současné pandemii donucena vyškrtat ze svých plánů některé investiční akce. Snad jedinou výjimkou je Náchod. Tam je v plánu investovat přes 200 milionů korun.

Hradec Králové naplánoval svůj nový rozpočet jako schodkový. Rozdíl mezi výdaji a příjmy radnice odhaduje na 121 milionu korun. Ty chce dorovnat z uspořených peněz minulých let. Ačkoliv by byla vůle rozpočet navýšit, nohama pevně na zemi vedení města udržela pandemie.

„V oblasti příjmů jsou pochopitelně zcela zásadní ty daňové. U nich vycházíme především z návrhu státního rozpočtu a bylo potřeba zohlednit jejich očekávaný pokles,“ vysvětluje primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). V příštím roce budou chybět i peníze, které letos radnice vyčlenila podnikatelům v rámci podpory Antivirus II. V rámci něho odpustila provozovatelům poplatky za zábor veřejného prostranství, tedy poplatky za otevření předzahrádek.

Během pandemie ekonomika znatelně utrpěla. „Proto odhadujeme plnění daňových příjmů ve výši 1,7 miliardy korun, což je o 124 miliony korun méně, než byla skutečnost v roce 2019,“ vysvětluje náměstkyně primátora Monika Štayrová (ANO).

I přesto se Hradec Králové nových investic zcela nevzdalo. Radnice vyčlenila peníze na vybavení odlehčovací služby Honkova nebo rekonstrukci ZUŠ Střezina a jídelny při základní škole SNP.

Rozpočet už je jasný i v ostatních městech

Podobně jako Hradec Králové je na tom i Trutnov. Vedení města však připouští, že může dojít k úpravám. „Není ještě schválen státní rozpočet a pravděpodobně nastanou změny v příjmech kvůli novému daňovému balíčku a výběru daní,“ říká starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS).

Město i tak počítá s dokončením jedné z nejvyšších investičních akcí. Tou je rekonstrukce pěší zóny za 44 milionu korun. Dokončí se i výměna oken na budově ZUŠ a zázemí pro sportovce na Kryblici. Další větší akce bude schvalovat zastupitelstvo až v březnu příštího roku.

Ačkoliv většina měst bude pouze dotahovat projekty, které nejsou hotové, Náchod plánuje ve velkém. Radnice má v plánu postavit například nový spolkový dům za 51 milionu korun. Za dalších 20 milionů plánuje opravit ulici Purkyňova. V plánu je i nový skatepark, nový dětský bazén, pumptracková dráha na dopravním hřišti, a dokonce i přístavba výtahu v kině Vesmír.

„Jedná se o mimořádnou porci investic, která nás v příštím roce čeká, a já věřím, že se nám podaří je i navzdory pandemii realizovat. Město Náchod je v dobré ekonomické kondici,“ řekl starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD).

Rychnov nad Kněžnou má v příštím roce v plánu zahájit pouze rekonstrukci čistírny odpadních vod. V Jičíně se bude rozpočet ve výši 461 milionu korun schvalovat ve středu.

Rozpočet bude schvalovat i Královéhradecký kraj

Vedení Královéhradeckého kraje se podařilo sestavit rozpočet jako vyrovnaný. Jeho definitivní podobu zastupitelstvo schvalovalo včera. V roce 2021 chce šetřit především na provozních výdajích.

„Zaměřujeme se na plánované investice, kdy chceme využít všechny zdroje, které se nabízejí, především evropské dotace. Pokud je to nezbytné, některé investice rozložíme v čase,“ říká hejtman Martin Červíček (ODS). I Královéhradecký kraj počítá s nižšími daňovými příjmy. Dosahovat by měly 4,5 miliardy korun.

Na dotacích letos kraj rozdělí 85 milionu korun. Na rozvoj a reprodukci má připravených 340 milionů. Největší balík peněz hejtmanství investuje do sociálních služeb, zdravotnictví a školství.

„Oproti minulému roku jsou celkové rozpočtové výdaje nižší o více než půl miliardy korun. I když šetříme v provozu, na vlastních dotacích i investicích, tak na přípravu a kofinancování státem poskytovaných dotací peníze budou,“ ujišťuje náměstek hejtmana Rudolf Cogan (STAN).

Ohodnoť článek

Foto

Štítky rozpočet, finance, 2020, Královéhradecký, kraj, Náchod, Trutnov, Jičín, Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou, investice, akce, plány, stavba, daně, pandemie, covide-19, Královéhradecký kraj, peníze, ODS, Alexandr Hrabálek, Martin Červíček, Ivan Adamec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města v kraji bojují s rozpočtem, většinou jen dotáhnou akce z letoška. Průvan v kasách udělala hlavně pandemie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.