Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jeho klip z Benešovky vidělo přes půl milionu lidí, teď vydává CANN první desku Nesplacený dluh

Honzu Řičaře z Hradce Králové bude znát většina pod pseudonymem CANN. Jeho klipy mají na YouTube přes 10 milionů zhlédnutí. Několik z nich se natáčelo v Hradci. Mezi nimi je i klip Vzlítnout, který je točený na Benešovce. Tady taky Honza vyrůstal, proto jsme společně zavzpomínali.

„To bylo dětství na Benešovce, kamaráde,“ směje se CANN. S rodiči vyrůstal v panelovém domě, v bytě o velikosti 3+1. Táta měl doma v koutě opřenou kytaru. Okolo ní chodil tak dlouho, až si na ni zhruba v první třídě zkusil zahrát. Táta ho tenkrát naučil pár základů. Muzika ho zaujala a tak zkusil hradecký sbor Boni Pueri.

„To byla velká náhoda. Tenkrát chodil po škole nábor… Celou třídu si postavili, všichni zazpívali a třeba jen třem řekli, ať přijdou,“ vzpomíná. CANN se sborem za 12 let procestoval velký kus světa. Už během sboru, a ještě na základní škole zkusili s kamarády založit skupinu. První větší úspěch však přišel až s kapelou Memphis.

Z basáka zpěvákem před mikrofonem

V kapele CANN začínal jako basák. Koncertování, zkoušení i vymýšlení nové muziky ho bavilo. Problém byl v tom, že kapela neměla stálého zpěváka. „Za deset let, co jsme existovali jsme minimálně čtyřikrát měnili zpěváka. A to není tak, že pokračuješ… To ta kapela začíná úplně od začátku,“ vysvětluje.

Když už chtěl CANN odejít a dělat sólo věci, nabídli mu kamarádi ať je zpěvákem on. A právě v tu chvíli se podařilo sehnat peníze na novou desku a singl Sunshine. Ta se nakonec dostala do českých rádií. Není ale vše tak růžové, jak na první pohled vypadá.

Takových rádiových hitů bylo třeba víc. „Napsat rádiový hit to není jen tak,“ směje se CANN. Vzpomíná, jak se kapela tlačila do stylu, kde se necítila úplně doma. „Pořád ti někdo říká, že je to málo zapamatovatelný, že je tam málo kytary… Strašně jsem se v tom trápil,“ svěřil se.

Cesta k sólo desce začala nedělními videi

Postupně se CANN vydal sólovou cestou. Na svém YouTube kanálu začal nahrávat takzvaná nedělní videa. Šlo o songy, které CANN natočil ve zkušebně na telefon. Mezi nimi je dodnes oblíbený Hradec z roku 2017.

„Nabralo to dobrý směr, některá ta videa měla i přes sto tisíc zhlédnutí. Byla to dobrá motivace sehnat peníze a zkusit něco většího,“ vypráví během rozhovoru CANN. Natočil tak 11 profesionálních videoklipů: Není co ztratit, Fire, Hovado, Máš v sobě nebo Vzlítnout, který se natáčel přímo na Benešově třídě.

CANN si k natáčení Hradec Králové vybírá velice často. Například k jeho singlu Fire sháněl továrnu. Dostat povolení k natáčení však nebylo vůbec jednoduché. „Volal jsem realitnímu makléři, který má tu halu na starosti. 15 minut mi vysvětloval, že to není možné,“ říká. Nakonec využil síly sociálních sítí. Tam se mu ozvala přímo správkyně se kterou se domluvil.

Před vydáním desky na sebe upletl bič

Před samotným vydáním nové desky dal CANN výpověď v rádiu. S pandemickou situací přišel i konec akcí, koncertů a moderování. Prakticky během jednoho měsíce tak přišel o všechno, co ho živilo. „Řekl jsem si, že dokud nepadnu na hubu a nebudu v dluzích, potlačím to… když by to nevyšlo, mohl bych si říct, že jsem pro to udělal, co šlo,“ vysvětluje CANN. To nakonec nebylo nutné. CANN uspořádal na Startovači sbírku, ve které se mu podařilo vybrat peníze na natočení nové desky.

Deska je podle CANNa založena především na textech a je jakousi osobní výpovědí. „Ty texty jsou o odchodu z rádia nebo o tom co se dělo v rodině. Jsou to věci, které jsou pro mě důležité, i kdyby ta deska ve finále neměla úspěch,“ říká.

Honzy jsme se pochopitelně zeptali i na to, zda má ambice některou muziku z nové desky dostat do rádií. Odpověděl, že ne. Hodlá však uspořádat křest alba. První 24. dubna v Hradci Králové, druhý 8. května v Praze.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CANN

Štítky CANN, hudba, muzika deska, Nesplacený dluh, Hradec Králové, tvorba, příběh, život, rozhovor, Honza, Řičař, Benešova, třída, Memphis, videoklip, hudební skupina, YouTube, rozhlas, peníze, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeho klip z Benešovky vidělo přes půl milionu lidí, teď vydává CANN první desku Nesplacený dluh  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.