Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Safari Park, galerie nebo bazény. Kam v kraji o víkendu vyrazit?

Ve čtvrtek Česká republika přešla v rámci PES do třetího stupně. Díky tomu se mohli otevřít obchody, restaurace a posilovny. V Královéhradeckém kraji se přidal například Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem. Hradecká Drbna přináší pár nápadů na víkend.

Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem

Ve čtvrtek po sedmi týdnech otevřel Safari Park. „V souladu s vládním nařízením do areálu pouštíme maximálně 25 procent kapacity,“ potvrdila mluvčí zahrady Zuzana Boušková. Návštěva je možná pouze za přísných hygienických podmínek. Po celou dobu návštěvy je v areálu povinnost nosit roušky.  Vnitřní prostory jako například ZOO-Shop budou mít před vchodem semafor. Ten návštěvníkům ukáže, zda je možné vstoupit.

Od doby, co byla zoologická zahrada otevřena naposledy, má Safari Park několik nových obyvatel. Na začátku října byla převezena z vídeňského Schönbrunnu slonice Drumbo z Vídně. „Safari park obývají nově i dva nosorožci. Z Německa přijel nosorožec tuponosý Kusini se proslavil tím, že v Německu obrátil na střechu auto ošetřovatelky. Nosorožec dvourohý Embu dorazil z Anglie,“ dodala Boučková.

Nováčkem v zahradě je i mládě hadilova písaře nebo nový krokodýl štítnatý. Tento druh je kriticky ohrožený a na světě jich je chováno ani ne sedmdesát.

Galerie moderního umění v Hradci Králové

S rozvolněním opatření můžou otevřít i galerie, muzea a výstavy. V Hradci Králové je připravena dlouhodobá výstava s názvem Posledních padesát let, která je zaměřena výhradně na české umění od sedmdesátých let minulého století. To je v rámci stálých expozic v České republice výjimečným počinem.

„Velká pozornost je v rámci výstavy věnována ženám, které právě v minulém století dosáhly určité rovnoprávnosti,“ říká ředitel Galerie moderního umění František Zachoval. Výstava má za cíl představit veřejnosti i umělce a umělkyně střední a mladé generace, kteří se do veřejných sbírek teprve prosazují.

Muzeum Východních Čech v Hradci Králové

Od čtvrtka 3. prosince otevřelo i muzeum na Eliščině nábřeží. Kvůli aktuálním nařízení může do budovy pouze 23 lidí. Ti si budou moct prohlédnout čtyři výstavy: Záchrankou kolem světa, Pražský groš, Poklady sbírek Královéhradeckého kraje a Století Karla Otčenáška.

Přístupné je nově i Muzeum války 1866 na Chlumu. To mohou zájemci navštívit vždy v sobotu a neděli.

Vánoční trhy v kraji

Ačkoliv si radnice v Hradci Králové zrušení trhu nerozmyslela, menší se v kraji konají. „V souladu s mimořádnými opatření Vlády ČR budou počínaje víkendem 5. a 6. prosince zprovozněny adventní trhy se širokým sortimentem,“ potvrdil Hradecké Drbně mluvčí radnice v Jičíně Jan Jireš. Na trhy se mohou lidé přijít podívat na Valdštejnovo náměstí. Během návštěvy bude platit povinnost mít zakryté ústa a nos.

Vánoční trhy v menším provedení připravila i Nová Paka. Akce s názvem Mikulášský advent se bude konat na Masarykově náměstí od 10:00 do 16:00. „Můžete se těšit na tradiční betlém s ovečkami, vánoční písně a stánky s klasickými vánočními i regionálními produkty,“ řekla ředitelka Městského kulturního střediska Nová Paka Romana Martincová.  

Běžně se v Nové Pace konají trhy na první adventní víkend. Jsou spojené s hudebním doprovodem, programem pro děti a slavnostním rozsvěcováním stromu.

Bazény, plovárny a wellness

Jako první svůj bazén otevře v sobotu dopoledne město Jičín. Návštěvnost bude omezena tak, aby splňovala vládní nařízení jednoho člověka na 15 metrů čtverečních. V pondělí se pak přidají i plavecké bazény v Hradci Králové a Trutnově.

Bazény se v kraji začnou otevírat v sobotu. Bude třeba počítat plavce, kapacita je omezená

S přechodem do třetího stupně se mohou otevřít i plavecké bazény, wellness a sauny. Bazény se v Královéhradeckém kraji začnou otevírat v sobotu. V Hradci Králové dnes obnovila provoz Flošna. Návštěva je možná pouze s rouškou.

Stezka korunami stromů Krkonoše

S přechodem do třetího stupně PES může otevřít i Stezka korunami stromů Krkonoše. Z ní se budou moct turisté rozhlédnout až od pondělí 7. prosince. Velkou novinkou bude speciální pavoučí síť, na které budou moci návštěvníci prověřit svou odvahu.

„Nová pochozí síť dá během procházky po stezce návštěvníkům možnost projít se nad volným prostorem ve výšce 23,7 metrů nad zemí. Inspirací pro tento adrenalinový prvek byla první síť na partnerské slovenské stezce Bachledka, kde se těší velké oblibě,“ říká mluvčí stezky Dalibor Hála.

Plocha pavoučí sítě je velká 20,8 metrů čtverečních, na výrobu bylo použito 445 metrů lana a stejně jako celá stezka má nosnost 500 kilo na metr čtvereční.

Ostatní zábava v Královéhradeckém kraji

Pedagogické centrum v Trutnově si připravilo pro místní Vánoční hru v městském parku. Pro její absolvování je třeba chytrý telefon, který umí číst QR kódy. První úkol si mohou lidé načíst přímo u pedagogického centra.

Vrchlabské náměstí opět zdobí krkonošský pohádkový betlém. Tradiční sbírka dřevěných soch Pavla Tryzny se letos rozšířila. Nově zde lidé najdou sochu Kryštofa z Gendorfu, která se nachází v bráně vedoucí z náměstí k betlému. Poprvé se sochy na náměstí ve Vrchlabí objevili v roce 2015.

Níže přikládáme i pár nápadů na výlety do přírody.

Kam vyrazit, když nikam nemůžeme? Přinášíme pár tipů na výlety do přírody

Od čtvrtečního rána v České republice platí zákaz volného pohybu. Vláda však povolila (a dokonce i doporučila) vycházky do přírody. Proto Hradecká Drbna připravila výběr těch nejkrásnějších míst v Královéhradeckém kraji, na které můžou lidé...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB: Jičín - moje město

Štítky Královéhradecký, kraj, rozvolnění, výlet, víkend nápad, tip, Safari Park, Stezka korunami stromů, Krkonoše, Trutnov, trhy, bazén, sport, volný, čas, rodina, ZOO Dvůr Králové, galerie, výstava, Královéhradecký kraj, Česko, Drbna.cz, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park, galerie nebo bazény. Kam v kraji o víkendu vyrazit?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.