Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ptačí park Josefovské louky se rozroste. Jaroměř poskytla nové pozemky pro jeho rozšíření

Město Jaroměř převedlo čtyři hektary svých pozemků pod Českou společnost ornitologickou. Ta na nich rozšíří stávající Ptačí park Josefovské louky. Podle ornitologů by měla být vstřícnost Jaroměře vzorem pro ostatní města.

„Ptačí park Josefovské louky prokázal za dobu své existence velkou službu v zadržování potřebné vody, poskytování krásného místa k návštěvě a v neposlední řadě i ke zviditelnění našeho města. Darování pozemků k dalšímu rozvoji této nestátní ptačí rezervace považujeme za absolutně smysluplné,“ říká starosta Jaroměře Josef Horáček.

Česká ornitologická společnost získává pozemky pro rozšiřování parku v okolí Jaroměře od roku 2008. „Obecní pozemky jsou k tomu, aby sloužily obecně prospěšným cílům, mezi nimiž právě ochrana přírody a zadržování vody nabývá na významu každým dnem,“ oceňuje spolupráci ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Z některých nových pozemků se stanou další mokřady. Část z nich využijí divocí koně a pratuři, kteří ornitologům pomáhají s údržbou luk. Pastvou a rozrušováním povrchu vytvářejí ideální podmínky pro hnízdění mokřadních ptáků. Právě pratury a divoké koně mohou lidé vidět z pěší stezky, která se táhne po břehu Nové i Staré Metuje.

V parku žije 186 druhů ptáků

Díky tomu, že se podařilo v krajině kolem Jaroměře zadržet vodu, vzniklo ideální místo pro život některých ohrožených ptáků. Někteří z nich, například vodouš rudonohý, nikde jinde ve východních Čechách nehnízdí.

Právě v těchto dnech byl zjištěn další, pro Josefovské louky již 186. druh, sýkořice vousatá. „Jako každý podzim se tu zastavují vzácné severské slučky malé, návštěvníci mohou vidět i zimující lindušky horské nebo bekasiny otavní,“ sděluje správce parku Břeněk Michálek.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČSO

Štítky Jaroměř, Česká ornitologická společnost, pozemky, mokřady, Ptačí park Josefovské louky, ornitolog, příroda, voda, živočich, pratur, divoký kůň, stezka, pozemek, Josefovské louky, ptáci, Česká společnost ornitologická, Jiří Ruda, Zdeněk Vermouzek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptačí park Josefovské louky se rozroste. Jaroměř poskytla nové pozemky pro jeho rozšíření  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.