Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jičín rozšiřuje třídění odpadů. Nové popelnice na tříděný odpad se objeví hned v několika čtvrtích

Od jara příštího roku chce radnice v Jičíně rozšířit třídění odpadů. Nově se objeví popelnice na papír a plast i u rodinných domů ve čtvrtích Robousy, Popovice, Moravčice, Hubálov, Soudná a Čeřovka. Město si věří, že tímto způsobem dokáže zvednou podíl vytříděného odpadu.

„Město zakoupí tisíc nádob na plast a stejný počet popelnic na plast. Všechny o objemu 120 litrů,“ potvrdil Hradecké Drbně mluvčí radnice v Jičíně Jan Jireš. Přímo u rodinných baráků se následně objeví i sto dalších (ale menších) nádob. Krom toho město pořídí i několik stovek nádob na bioodpad a další kontejnery na sklo.

Úplnou novinkou budou podzemní kontejnery v Lindnerově ulici. Půjde o čtyři speciální nádoby na plast, papír, sklo a tetrapak. Za ně město zaplatí tři miliony korun.

Po spuštění systému barevných popelnic město z daných lokalit nechá z veřejných prostranství odstranit kontejnery na papír a plast. Svoz a likvidaci odpadů v Jičíně zajišťuje městská příspěvková organizace Technické služby.

Vytříděná PET lahev se k vám může vrátit v jiné podobě. Jako nová lahev nebo třeba ve formě kabátu

Bez plastových lahví, které známe pod pojmem PET lahve, si dnešní život jen těžko dokážeme představit. Měkké čiré či zabarvené obaly na nápoje používáme už rovných osmdesát let. Pomyslnou cestu PET lahve, která končí recyklací, zmapovala Drbna v...

Hradec Králové trápí černé skládky u popelnic

V Hradci Králové lidé třídit umí, řada z nich se ale chová stále nezodpovědně. Často se u popelnicových stání objevují nelegální skládky. Technické služby zde nachází kusy nábytku, ledničky, a dokonce i posilovací stroje.

Ve městě jsou čtyři sběrné dvory a každý den je otevřen minimálně jeden. Všichni obyvatelé Hradce je mohou využívat zdarma. „Velkým problémem je nadbytek odpadu, který patří do sběrného dvora, ale místo toho jej lidé vyhazují v místech kontejnerových stání. Tím se lidé dopouští zakládání černé skládky a bohužel ne vždy je možné někoho dopadnout. O odstranění se tak musí postarat město na své náklady, které bohužel každoročně narůstají. Tyto finance by se přitom mohly využívat jiným způsobem,“ říká náměstek primátora pro oblast rozvoje města Jiří Bláha (ODS).

Městu by měla s tříděním odpadu v budoucnu pomoci aplikace, kterou už připravuje odbor rozvoje města. „Jejím smyslem má být zpřehlednění odpadové situace ve městě. Aplikace by měla uživateli ukázat, kde se nachází nejbližší kontejnerová stání a jakého jsou druhu. Nyní jsme na tuto aplikaci schválili v kolegiu finance, její spuštění se dá očekávat v příštím roce,“ doplňuje náměstek Bláha.

Ohodnoť článek

Foto EKO-KOM

Štítky odpad, třídění, plast, papír, Jičín, popelnice, nádoba, kontejner, domácnost, vytříděný, podíl, společnost, třídění odpadu, Hradec Králové, Moravčice, Robousy, Čeřovka, Jiří Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín rozšiřuje třídění odpadů. Nové popelnice na tříděný odpad se objeví hned v několika čtvrtích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.