Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Senát schválil zákaz klecových chovů nosnic. Za týrání zvířat budou padat vyšší pokuty

Senát schválil beze změn zákaz klecových chovů nosnic od roku 2027. Souhlasil tak i se zvýšením pokut za týrání zvířat nebo zákazem drezúry v cirkusech a podobných zařízeních. Rozhodl o tom po čtyřhodinové debatě v rámci novely o ochraně zvířat proti týrání. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Obhájci zákazu klecových chovů argumentovali tím, že nosnice v klecích mají nevyhovující podmínky a trpí stresem a deprivací. Poukazovali také na to, že k zákazu přistoupilo například Německo nebo Rakousko a že obchodní řetězce samy chtějí od prodeje vajec z klecových chovů odstoupit k roku 2025. Odpůrci, k nimž patřil i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), namítali, že zákaz poškodí české chovatele vůči ostatním v EU a umožní dovoz levných vajec zejména z Polska a Pobaltí.

Horní komora na popud svého zdravotního výboru vyzvala podobně jako Sněmovna vládu "k aktivnímu prosazování zákazu klecových chovů na úrovni EU". Vyžádala si, aby ji kabinet o této věci informoval do konce března příštího roku. Toman poznamenal, že posun v tomto směru lze očekávat až za rok. ČR prosazuje zákaz chovu nosnic v klecích v rámci EU nejpozději od roku 2030. Podle senátora Zdeňka Hraby (STAN) by vláda měla připravit dotační program, který podpoří české chovatele nosnic v přechodu na bezklecové systémy s důrazem na zachování produkce vajec v ČR.

Týrání zvířat se bude tvrdě trestat. Pokuta může dosáhnout až na milion korun

O zmírnění zákazu drezúry zvířat, které kvůli natáčení filmů prosazoval senátní zemědělský výbor, horní komora nehlasovala. Podle senátorů by tento zákaz mohlo ministerstvo zemědělství zmírnit v prováděcích předpisech. Výbor tak neprosadil ani zvýšení odškodnění majitelům zrušených kožešinových farem na 4950 korun za norka. Zákon nadále počítá s odškodněním ve výši 3000 korun za norka a 3900 korun za lišku.

Novela zvyšuje na dvojnásobek, tedy až na jeden milion korun pokuty za týrání zvířat. Důvodem je zpřísnění trestů vězení za tyto zločiny. Minimální pokuta za týrání zvířat v tzv. množírnách je novelou stanovena na 5000 korun a 10.000 korun podle míry provinění.

Ministerstvo zemědělství podle novely bude nově hradit obcím účelně vynaložené náklady, které budou spojeny s umísťováním týraných zvířat do náhradní péče. Novela mimo jiné zakazuje prodej psů, koček a primátů v obchodech se zvířaty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto OBRAZ - Obránci zvířat

Štítky klecový chov, Senát, schválení, ČR, slepice, zákaz, týrání zvířat, Senát Parlamentu ČR, Evropská unie, vejce, Miroslav Toman, Ministerstvo zemědělství České republiky, Německo, ČSSD, Rakousko, Česko

Senát schválil zákaz klecových chovů nosnic. Za týrání zvířat budou padat vyšší pokuty  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.