Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Svatý Martin bez sněhu i akcí, na husu si zajdeme maximálně k výdejnímu okénku. O tu je však stále zájem

Ačkoliv se říká, že na svatého Martina napadne první sníh, ani letos tomu tak nebude. Kvůli současné pandemii se v Královéhradeckém kraji zrušila i celá řada akcí a oslav. A aby toho nebylo málo… Svatomartinskou husu si dáme letos jedině doma nebo u výdejového okénka. I přesto je o ní velký zájem.

Svatý Martin byl původně římský voják, který se později obrátil ke křesťanství. Známá je legenda, kdy ještě jako pohan v mrazivé noci u brány do Amiens potkal žebráka, ale neměl mu jak ulehčit jeho situaci. Přeťal tedy mečem svůj velký vojenský plášť na dvě poloviny a s žebrákem se rozdělil. Pak se mu ve snu zjevil Kristus oděný do poloviny jeho pláště, který řekl přihlížejícím andělům: „Tímto pláštěm mě oděl Martin, který je teprve na cestě ke křtu.“

Po tomto zážitku údajně Martin opustil vojenskou službu, dal se pokřtít, a nakonec byl vysvěcen. Mnohými byl obdivován, ale také nenáviděn. Lidem ležel v žaludku jeho skromný život, který byl až nepřiměřeně vysokému církevnímu postavení.

Letos bez slavností a akcí

Pro zrušení Martinských slavností se rozhodla například radnice v Náchodě. Tradičně se na Masarykově náměstí scházelo několik stovek lidí, hrála hudba a prodávalo víno. Kvůli pandemii z původního programu zůstalo pouze dětské divadlo v Déčku. Zrušené je jak podium, tak stánkový prodej i veškerý doprovodný program.

Hradec Králové s vánočními trhy zatím počítá. Novoroční ohňostroj se ale přesouvá

Radnice v Královéhradeckém kraji stojí před nelehkým rozhodnutím. Připravovat a investovat do vánočních trhů, nebo je raději zrušit úplně? Konkrétně Hradec Králové s jejich pořádáním zatím počítá. Změní se však koncept i jejich místo. Změny...

Svatý Martin letos nepřijede ani do Hradce Králové a dalších měst v Královéhradeckém kraji. Některá města nyní alespoň zvažují, zda pořádat vánoční trhy. Ty jsou ve hře například v krajském městě, Dvoře Králové nad Labem nebo Nové Pace.

Svatý Martin i letos bez sněhu

Ačkoliv je všeobecně známé, že svatý Martin přijede na bílém koni, ani letos se prvního sněhu nedočkáme. V Královéhradeckém kraji bude minimálně do konce tohoto týdne podobně jako dnes. Po ránu mlhy, odpoledne zataženo, mrholení a slunce jenom v Krkonoších. Teploty se budou pohybovat kolem sedmičky nad nulou.

Mírné zlepšení přijde o víkendu. Do poloviny příštího týdne by mělo být podle dlouhodobé předpovědi meteorologů alespoň oblačno a teploty kolem devíti stupňů. To vše ale bez sněhu.

O svatomartinskou husu je zájem, i přes zavřené restaurace

Restaurace jsou zavřené a jedinou možností, jak si husičku vychutnat je u výdejního okénka. Řadu lidí tento způsob odradí, ale podle šéfkuchařů je i tak o tradiční pochoutku zájem. Například v EAR-Catering museli kvůli vysokému počtu objednávek dokonce dokupovat. „Lidé u nás objednali porce z 46 hus. Což je zhruba 300 porcí pečené pochoutky,“ řekl šéfkuchař Petr Láznička.

Ten připravoval tříchodová menu. To se skládá z husích jater se škvarky a ořechovým chlebem. Dále pak z husího vývaru s drůbky, nudlemi a bílkovými krutóny. A pochopitelně i z pečené půlky husy s červeným zelím, brusinkami s badyánem a variací knedlíků. Kvůli vysokému zájmu však objednávky zcela zastavil.

Svatomartinskou husu bude dnes a během víkendu připravovat hned několik restaurací nejen v Hradci Králové. Cena porce se bude pohybovat od stokoruny nahoru. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky svatý, Martin, počasí, sníh, pověst, akce, Náchod, zrušení, Hradec Králové, jídlo svatomartinská, husa, prodej, restaurace, výdejní, okénko, slavnost, Královéhradecký kraj, Amiens

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatý Martin bez sněhu i akcí, na husu si zajdeme maximálně k výdejnímu okénku. O tu je však stále zájem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.