Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Policejní psovodi hledali houbařku přes dvě hodiny. Našli ji patnáct kilometrů od místa, kde se ztratila

Zbloudilou houbařku hledali dohromady skoro šest hodin. Nejprve po ženě pátrala pouze dcera, nakonec museli pomoci i policejní psovodi. Žena byla nezvěstná od 10 hodin dopoledne, ztratila se u Kohoutova na Trutnovsku. Najít se ji podařilo před 16. hodinou u Starého Plesu na Náchodsku.

Na 68letou houbařku, která se ztratila v lesích u Kohoutova, upozornila její dcera. Na policisty se obrátila s prostou o pomoc v pátek o půl druhé, protože maminku pohřešovala už od deseti dopoledne. Pohřešovaná žena si s sebou do lesa nevzala mobilní telefon a dceři se přes veškerou snahu nepodařilo maminku najít. Na místo proto dorazila státní i městská policie a také policejní psovodi. Po ženě společně pátrali více než dvě hodiny.  

„Byli kontaktováni i starostové obcí v blízkosti lokality, kde pátrání probíhalo, aby občany informovali, že pokud se hledaná žena objeví, mají podat zprávu na linku 158,“ popisuje policejní mluvčí Eliška Majerová.

Pátrání po zbloudilé houbařce mělo nakonec šťastný konec. Policistům se ji podařilo najít před 16. hodinou u Starého Plesu – zhruba 15 kilometrů od místa, kde se ztratila. Naštěstí byla v pořádku a bez zranění.

Případů, kdy se někdo ztratí v lese, je podle policistů stále více. Co tedy dělat, když jste na výletě nebo koukáte po houbách a najednou vůbec netušíte, kde se nacházíte?

Policisté radí:

Zachovejte chladnou hlavu, snažte se nezmatkovat. Zastavte se na místě a rozhlédněte se. Nikdy nepobíhejte sem a tam, nepanikařte, zkuste zhodnotit své možnosti a stanovte si další postup, kterého se budete držet.

Hledejte orientační body. Pokud je dobrá viditelnost a noc je ještě daleko, zkuste se vracet po svých stopách (odřezané houby, místa, která si pamatujete apod.) nebo podél potůčku či lesní cesty. Když to není možné, pokuste se najít a vylézt na vyvýšené místo a najít směr, kudy se vydat. Když ani to nelze, vraťte se na místo, které je vám povědomé, nebo ho můžete dobře popsat. Snažte se udržet jeden směr trasy a nechodit „v kruhu“.

Hledejte úkryt. Pokud se blíží noc, mlha či začíná déšť, za těchto podmínek snáze ztratíte orientaci. Najděte přístřešek, posed, krmelec, padlý strom. Ideálně na něj zvenku nějak upozorněte (pověste košík, kapesník) pro vaše snadnější nalezení.

Použijte mobilní telefon. Kontaktujte osobu blízkou, která vás již možná hledá. V případě potřeby složky Integrovaného záchranného systému. Zejména Policii České republiky na lince 158, případně Zdravotnickou záchrannou službu na lince 155 (při použití aplikace Záchranka tím oznámíte i svou polohu) nebo jednotné evropské číslo tísňové volání 112 a postupujte v souladu s jejich instrukcemi.

Udržujte se co nejvíce v suchu a teple. Pokud čekáte na pomoc, vaším cílem je dočkat se záchrany v co nejlepším stavu. V případě spánku se položte na bok a pokud možno se odizolujte od země, například větvemi.

Z místa, které jste udali, už neodcházejte a vyčkejte na pomoc.

Pokud telefon nemáte a setrváváte na místě, můžete vydávat hluk, volat, pískat či na strom uvázat nějaký výrazný předmět.

Důležité je připravit se předem

Policisté také zdůrazňují, že byste do přírody měli chodit připraveni.

  • Dejte si nabít mobilní telefon, ideálně si také stáhněte potřebné aplikace jako mapy nebo záchranka.
  • Pokud se chystáte na delší dobu do přírody, vezměte s sebou malou svačinu.
  • Nezapomeňte na vhodné oblečení, do každého počasí.
  • Pokud je to možné, nechoďte sami.
  • Dejte vždy o svém výletu vědět blízkým osobám, zejména kam jdete, kdy se vrátíte.
  • Pokud je na výletě nebo v lese více osob, mějte je vždy v dohledu.
  • Raději se držte značených turistických cest.
  • Všímejte si větších objektů a cesty, kudy jdete (usnadní to orientaci, kdybyste zabloudili).

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky houbaření, Trutnovsko, les, policie, psovodi, Kohoutov, Starý Ples, mobilní telefon, okres Trutnov, okres Náchod, výlet, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policejní psovodi hledali houbařku přes dvě hodiny. Našli ji patnáct kilometrů od místa, kde se ztratila  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.