Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V sousedních Pardubicích muž vyhrožoval terorismem. Kvůli zavřeným obchodům chtěl najet autem do lidí

Policie obvinila dvaašedesátiletého muže z Pardubic, který podle ní na facebooku vyhrožoval, že pokud se neotevřou restaurace a bary, vjede kamionem do lidí, podobně jako Olga Hepnarová. Za vyhrožování teroristickým trestným činem mu hrozí pět až 15 let vězení.

Muž podle vyšetřovatelů umístil příspěvek na sociální síť pod smyšleným profilem v neděli večer. Napsal, že pokud od následujícího dne nebudou otevřeny všechny restaurace a bary, vjede kamionem do lidí, které usmrtí, stejně jako Hepnarová. V roce 1973 Hepnarová úmyslně vjela nákladním vozem mezi lidi na zastávce tramvaje v Praze 7, zabila osm lidí.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu muže vypátrali do dvou dnů, k činu se přiznal a lituje ho, doplnila Rendlová. Stíhán je na svobodě. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. "Tento případ jasně demonstruje, že policisté jsou schopni rychle vypátrat pisatele na sociální síti, a to i navzdory skutečnosti, že se skrývá pod smyšleným profilem," řekla mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

V Česku platí od 5. října kvůli epidemii koronaviru nouzový stav, restaurace, bary a kluby se uzavřely 14. října, jídlo a pití mohou vydávat pouze přes okénka. To, že muž spáchal čin v době nouzového stavu, pro něj může být přitěžující okolností, nicméně s touto okolností už počítá přísnější právní kvalifikace tohoto trestného činu.

Hepnarová 10. července 1973 najela s nákladním automobilem mezi lidi čekající na zastávce tramvaje v Praze 7. Motivem jejího jednání byla nenávist ke společnosti. Tři lidé zemřeli na místě, pět později v nemocnici. Městský soud v Praze uznal v dubnu 1974 Hepnarovou vinnou z osminásobné vraždy a odsoudil ji k trestu smrti. Popravena byla o necelý rok později. Hepnarová byla poslední ženou popravenou v Československu, trest smrti byl zrušen v roce 1990.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Pardubice, policie, terorismus, kriminalita, internet, koronavirus, vláda, opatření, Olga Hepnarová, restaurace, Facebook, Praha, Státní zastupitelství ČR, pandemie covidu-19, Policejní prezidium České republiky, Městský soud v Praze, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sousedních Pardubicích muž vyhrožoval terorismem. Kvůli zavřeným obchodům chtěl najet autem do lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.