Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kam vyrazit, když nikam nemůžeme? Přinášíme pár tipů na výlety do přírody

Od čtvrtečního rána v České republice platí zákaz volného pohybu. Vláda však povolila (a dokonce i doporučila) vycházky do přírody. Proto Hradecká Drbna připravila výběr těch nejkrásnějších míst v Královéhradeckém kraji, na které můžou lidé vyrazit. Níže přinášíme jejich přehled.

Přehrada Les Království

Vodní nádrž Les Království nedaleko obce Bílá Třemešná je lákadlem pro každého, kdo si chce udělat povedené podzimní fotky. Nachází se zhruba čtyři kilometry od Dvora Králové nad Labem a lze jí navštívit například při cestě do Trutnova nebo Krkonoš.

Přehrada byla postavená v roce 1920 po ničivé povodni, která zasáhla celé údolí Labe až po Pardubice. Stavba trvala rovných deset let. Její cena se tenkrát vyšplhala na částku, za kterou dnes koupíte malý byt v centru Hradce Králové. Výstavba stála pouhých 4,7 milionu korun. Po dokončení výstavby šlo o největší vodní nádrž v tehdejší Česko­slovenské republice.

Městské lesy Hradec Králové

Do přírody můžeme vyrazit i v Hradci Králové. Na okraji krajské metropole se na ploše 3.800 hektarů rozkládají městské lesy. Kvůli své deset kilometrů dlouhé cyklostezce lákají především sportovce. Rodiny s dětmi mohou do lesů na několik zajímavých atrakcí.

Pro děti je zde vybudované dřevěné hradiště a také lesní pohádková a vodnická stezka nebo planetární stezka. Je zde i ohrada s divokými prasaty Pepinou a Bobem. Svůj výběh tu mají i daňci a další lesní zvěř. Lesy jsou snadno dostupné pěšky, na kole, autem nebo linkou MHD z centra města. 

Babiččino údolí

Babiččino údolí je nejčastěji navštěvováno v letních měsících, přístupné je ale i na podzim. Vede zde několik turistických tras a nezajímavější památky spojuje jedna naučná stezka. Při výletu údolím, lze navštívit park a zámek v Ratibořicích, Rudrův mlýn, Babiččin pomník nebo prameny Haničky.

K nejnavštěvovanějším místům v údolí patří Staré bělidlo, domek u Viktorčina splavu. Původní bělidlo nechala majitelka zámku Kateřina Zaháňská zbořit roku 1830. Po druhé světové válce byl domek vybaven dobovým nábytkem ze sbírek Muzea Boženy Němcové v České Skalici. Budova a okolí byly později dále upraveny roku 1970 při natáčení filmu Babička.

Hrad Kumburk u Nové Paky

Zřícenina hradu Kumburk se nachází zhruba šest kilometrů od Nové Paky. Pro jeho návštěvu si připravte pohodlné boty do terénu. Avšak… Výšlap do zhruba 300 metrů strmého kopce se vyplatí. Na vrcholu zříceniny je veřejnosti přístupná rozhledna, ze které je vidět prakticky polovina Královéhradeckého kraje.

Podle některých pověstí na hradě v noci straší. Někteří lidé tvrdí, že zde slyšeli hlasy a viděli různé postavy. Podle dalších bájí je zde umístěný poklad, který střeží kohout s ohnivýma očima. Co je údajně pravda je to, že zde byla 11 let vězněna dcera Zikmunda Smiřického. A to kvůli tomu, že se zamilovala do prostého kováře.

Prachovské skály

Výlet do Prachovských skal lidé velice často spojují s návštěvou Jičína – města pohádek. Tato dvě místa jsou od sebe vzdálená pouhých šest kilometrů. Skalní město, o kterých zpívá Ivan Mládek, je přístupné celoročně. Jsou zde pro turisty vytvořeny tři prohlídkové okruhy.

Nejvyšší skály měří až 40 metrů. Turisté mohou využít i několika volně přístupných rozhleden. Mezi nejnavštěvovanější místa patří Vyhlídka Českého ráje, Americká sluj, vyhlídka prof. Hekena či Císařská chodba.

Adršpašsko-teplické skály

Adršpašsko-teplické skály se neslavně proslavily kvůli množství turistů, kteří sem míří z České republiky i Polska. Kolabován dopravy, dlouhé fronty a přeplněné vlakové nádraží… To na tomto místě není ničím výjimečné. I tak zde mohou návštěvníci narazit až na 90 metrů vysoké skály, hluboké soutěsky, vodopád a dvě jezírka.

Při posledních lokálních povodních byla část skalního města zatopená. Rozvodněná řeka Metuje se vylila ze svého koryta a zatopila část turistického okruhu. Správci tak na den přístup do skal uzavřeli.

Krkonoše a podhůří

Do Krkonoš každým rokem míří lidé z celé České republiky. Jde o nejstarší a zároveň nejhezčí český národní park u nás. Tradičním cílem výletníků je nejvyšší hora České republiky Sněžka s nejvýše položenou poštou v Čechách, pramen Labe, Pančavský a Labský vodopád na úbočí Labského dolu.

Krkonoše byly v minulosti regionem horníků, tkalců a sklářů, ale také pytláků a pašeráků. Šlo o skupiny až šedesáti lidí s náklady tabáku, soli, cukru, kávy nebo koření. Pašerácké příběhy vyprávějí mnohé staré kroniky, pověsti a romány, a nejeden český film.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kudy z nudy | Zdroj Kudy z nudy

Štítky Královéhradecký, kra, les, Království, Hradec Králové, skály, údolí, příroda, Kumburk, volný, čas, víkend, Česko, Vodní nádrž Les Království, Krkonoše, skála, Královéhradecký kraj, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam vyrazit, když nikam nemůžeme? Přinášíme pár tipů na výlety do přírody  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.