Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Testy v Domově U Biřičky prokázaly covid zatím u více než čtyřiceti lidí. V kraji nákaz rekordně přibývá

Testování na covid-19 v domově seniorů U Biřičky v Hradci Králové zatím prokázalo nákazu u 23 klientů a 19 zaměstnanců. Jde o výsledky 153 odběrů, na dalších 400 se čeká. Situace v největším zařízení svého druhu v Královéhradeckém kraji je stabilizovaná, řekla dnes v 10:00 mluvčí hejtmanství Sylvie Adamcová. Zveřejněné výsledky testování jsou ke středeční 23:00. Testy podstupuje 550 lidí. Koronavirus byl zjištěn minulý týden u jedna klientky, která byla hospitalizována ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Vedení Domova U Biřičky vyzvalo o výpomoc v zařízení dobrovolníky. "Roste zájem o personální výpomoc, ozvala se i hradecká zdravotnická škola, která by ráda vypomohla zařízení svými studenty, momentálně se řeší detaily spolupráce," řekla Adamcová.

Podle ní je v současnosti výskyt nákazy covid-19 potvrzen ve 23 pobytových zařízeních sociálních služeb. V některých jde pouze o pozitivní pracovníky.

Kraj chystá pracovní příkazy 23 studentům sociálních a pedagogických oborů na pomoc v sociálních službách a v zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc.

"Ve 13 zařízeních došlo k nákaze u klientů. Nejvíce nakažených klientů je v krajských zařízeních Domov důchodců Humburky, Domov důchodců Police nad Metují a Domov důchodců Tmavý důl a v Sociální služby města Jičína. Celkově k dnešnímu dni evidujeme přibližně 117 nakažených klientů sociálních služeb," uvedla dopoledne Adamcová.

Personální situaci v domovech důchodců označila za stabilizovanou, i když péče se omezila na nezbytné minimum. "V tuto chvíli vypomáhá v zařízeních v karanténě 13 osob z jiných sociálních služeb. Tato zařízení si částečně doplňují personál sama, pomocí různé formy externí výpomoci," uvedla mluvčí.

V Královéhradeckém kraji přibylo během dne rekordních 825 nákaz

V Královéhradeckém kraji přibylo za 24 hodin rekordních 825 potvrzených případů covidu na 9142. Rekordní nárůst zaznamenal hradecký kraj druhý den po sobě, ve středu to bylo 811 nových případů. Stouply i počty aktuálně nemocných o 514 na 5315 a úmrtí lidí s covidem o pět na 62. Počet vyléčených od středečního dopoledne stoupl o 306 na 3765. Z pěti okresů v hradeckém kraji rostou nejrychleji počty nakažených v okrese Hradec Králové, vyplynulo z dnešního sdělení Krajské hygienické stanice (KHS) v Hradci Králové. Údaje jsou k 09:00.

Podle ministerstva zdravotnictví se za posledních sedm dní v okrese Hradec Králové objevilo asi 853 nových případů nemoci v přepočtu na 100.000 lidí. V okresech Náchod, Trutnov, Rychnov nad Kněžnou a Jičín se za posledních sedm dní objevilo v přepočtu na 100.000 lidí zhruba 734, 571, 552 a 526 případů, vyplynulo z dnešní ministerské statistiky. Údaje ministerstvo zveřejňuje zhruba k 01:00.

Nejvíc aktivních případů je na Hradecku

Dopoledne bylo nejvíc aktivních případů v okrese Hradec Králové, a to 1973, o 261 více než ve středu dopoledne. V ostatních čtyřech okresech hradeckého kraje nepřekročil denní přírůstek aktivních případů stovku. Aktuálně nemocných bylo k dnešním 09:00 v okresech Náchod, Trutnov, Rychnov nad Kněžnou a Jičín 1172, 1076, 597 a 496, vyplynulo z dnešního hlášení hradecké KHS.

Podle ministerstva zdravotnictví bylo od začátku pandemie v hradeckém kraji do dnešních 01:00 zjištěno 9504 potvrzených případů covidu-19, což je o rekordních 1046 více než bylo předchozí den. V přepočtu na 100.000 obyvatel je to zhruba 1723 případů. Nejnižší hodnotu v ČR, zhruba 1389 případů na 100.000 obyvatel, měl dnes po půlnoci Karlovarský kraj, vyplynulo z ministerského webu. Údaje KHS a ministerstva se mohou lišit, protože instituce zveřejňují data v různou dobu.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, koronavirus, správa, Hradec Králové, COVID-19, infekční onemocnění, Královéhradecký kraj, Domov U Biřičky, sociální služby, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Krajská hygienická stanice, Jičín, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy v Domově U Biřičky prokázaly covid zatím u více než čtyřiceti lidí. V kraji nákaz rekordně přibývá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.