Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemocnice v Hradci Králové omezuje operace. Chce tak uvolnit další lůžka pro koronavirové pacienty

Včera odpoledne léčila Fakultní nemocnice Hradec Králové 37 pacientů s COVID-19. Tři z nich byli na plicní ventilaci a jeden na přístroji ECMO, který zajišťuje mimotělní okysličování krve. Zbývalo tak pro pacienty s touto nemocí šest volným lůžek na JIP a 15 standardních lůžek. Nemocnice kvůli uvolňování dalších lůžek pro pacienty s COVIDEM-19 omezila neakutní operace. Nemocnici také podle něj chybí asi deset procent zdravotnického personálu.

Epidemická situace v kraji se zhoršuje. Denně přibývá 400 až 500 nových případů nákazy. V regionu je podle hygieniků takzvané komunitní šíření, kdy u části nákaz není znám jejich zdroj. Hradecká nemocnice je zatím připravena rozšířit počet lůžek pro lidi s COVIDEM-19 na JIP na 40 a počet standardních lůžek na 80.

V krajských nemocnicích bylo ve čtvrtek odpoledne 142 lůžek pro pacienty s COVIDEM-19, z toho 27 intenzivních. Obsazenost je nyní více než dvoutřetinová. Krajské nemocnice mají ale stále možnost kapacitu řádově o desítky standardních lůžek navýšit, uvedli zástupci krajských nemocnic.

Hradecká nemocenice musí kromě dostatečného množství míst pro nemocné řešit i počet pracovníků. K pátečnímu dopoledni jí totiž chybělo více než 320 zdravotníků kvůli tzv. ošetřování člena rodiny (OČR), kdy lidé zůstávají doma s dětmi po uzravření škol, a také kvůli nemoci či karanténě v souvislosti s COVIDEM-19. Počet chybějících pracovníků představuje podle náměstekA ředitele nemocnice Zdeněka Tušla zhruba desetinu z celkového množství zdravotnického personálu.

Nakažených bude přibývat ještě deset dní, tvrdí Prymula. Kolaps zdravotní péče nehrozí

Podle ministra zdravotnictví Roman Prymuly (za ANO) budou nakažení přibývat ještě deset dní, maximálně dva týdny. Pro tyto případy se podařilo zdvojnásobit počet lůžek v nemocnicích. V České republice je k dnešnímu dni potvrzených 84.430...

S nedostatkem zdravotníků ze stejných důvodů jako v hradecké nemocnici se potýkají i krajské nemocnice, kde se také léčí pacienti s COVIDEM-19. V pěti krajských nemocnicích, ve kterých chybí desítky zdravotních sester, omezují plánované operace, aby mohly navýšit kvůli předpokládanému růstu pacientů s COVIDEM-19 lůžka, vyplynulo z pátečního vyjádření zástupců krajských nemocnic.

Nedostatek personálu mohou v příštích dnech zmírnit studenti zdravotnických oborů, které ve čtvrtek povolal na výpomoc na základě požadavků nemocnic hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Podle zástupců kraje požádala Fakultní nemocnice Hradec Králové o pomoc 100 studentů medicíny a 47 budoucích zdravotních sester. Krajská Oblastní nemocnice Náchod, pod niž spadá i rychnovská nemocnice, chce 30 mediků a 30 sester a Oblastní nemocnice Trutnov 20 mediků a 20 sester.

Hejtman také požádal armádu o výpomoc v náchodské nemocnic. Okres Náchod je v kraji nejvíce zasažen COVIDEM-19. Do nemocnice v Náchodě má dorazit deset vojáků, kteří budou pomáhat zdravotníkům.

Autoři | Foto

Štítky koronavirus, nemocnice, Hradec Králové, fakultní, opera, lůžka, personál, výpomoc, COVID-19, pacient, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jiří Štěpán, Náchod, ČSSD, Oblastní nemocnice Náchod, Oblastní nemocnice Trutnov a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Hradci Králové omezuje operace. Chce tak uvolnit další lůžka pro koronavirové pacienty  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.