Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vláda mě stresuje víc než nemoc samotná, tvrdí táta dvou dětí. Studenti se učí distančně, restaurace bojují o přežití

Dnes začínají platit nová vládní nařízení, které vláda představila v pondělí večer. Od středeční noci musí být zavřené restaurace i školy. Řada podniků je tak opět závislá na objednávkách po telefonu a rozvozu jídel. Naopak rodiče museli prakticky ze dne na den vyřešit domácí výuku a zajistit techniku pro děti. Někteří si vzali dovolenou, jiní pracují z domu.

O uzavření škol informovala vláda v pondělí kolem 22 hodiny večer. Někteří rodiče se o novém nařízení dozvěděli až následující den během dopoledne. Na zařízení věcí tak neměli ani 24 hodin. V některých rodinách chybí počítače, jinde není čas na to, odzkoušet spojení se školou. I přesto je odedneška distanční výuka povinná pro všechny studenty. 

Distanční výuka na prvních i druhých stupních základních škol, středních a vysokých školách potrvá minimálně do konce nouzového stavu. Tedy do úterý 3. listopadu. 

Lukáš Štampoch má dvě děti. Jedenáctiletou dceru v páté třídě a osmiletého syna ve třídě třetí. Během jednoho dne musel s manželkou vymyslet, jak dětem zajistit domácí výuku. Lukáš má výhodu v tom, že jeho manželka může pracovat z domova. „Kdybych musel být doma já, bral bych 60 procent platu. To by bylo hodně těžké utáhnout,“ říká Lukáš. 

I přesto bude Lukáše distanční výuka stát nemalé peníze. Ze školy přišlo rodičům upozornění, že výuka na dálku je povinná. Obě děti tak potřebují svůj vlastní počítač, ty musí zařídit rodiče. Škola tuto techniku neposkytuje. „Koukal jsem na ty nejlevnější. Pohybují se kolem 7 tisíc korun. Budu ho kupovat kvůli 14 dnům,“ stěžuje si. 

Podle Lukáše by nebyla distanční výuka až takový problém, kdyby uměla vláda odkomunikovat nařízení včas. „Vláda mě stresuje víc než nemoc samotná,“ řekl. 

Od středy do 1. listopadu budou kvůli koronavirové epidemii uzavřeny školy včetně prvního stupně. Školek se opatření netýká. Od středy bude povinné nosit roušky na zastávkách veřejné dopravy. Restaurace a bary budou od středy do 3. listopadu...

Zavřeným restauracím a barům začal boj o přežití

Například Ladislav Jenček z Nové Paky, který v Jilemnici provozuje hernu musel zavřít svoji provozovnu už 9. října.  „Ztráty se těžko odhadují, ale určitě půjdu do několika desítek tisíc korun,“ řekl provozovatel Respect Darts Ladislav Jenček. Ve své provozovně kromě výherních automatů provozuje i bar a organizuje šipkové turnaje. Výdej z okénka je v jeho případě nerealizovatelný. 

Od omezení otevírací doby klesla tržba na baru zhruba o polovinu. Ve chvíli, kdy vláda zakázala sportovní aktivity (do kterých spadá i pořádání šipkových turnajů) utržil pouze třetinu původního příjmu z prodeje.  

Podle jeho slov není problém jenom v aktuálně nařízených opatřeních, ale v jejich předkládání veřejnosti. „Že se týče opatření i heren jsem si musel dohledat sám na stránkách ministerstva. Na tiskové konferenci ani v médiích o tom nepadlo ani slovo. Začalo se o tom mluvit až později,“ dodal. 

Vláda v pondělí schválila, že od středy do 3. listopadu budou muset být restaurace, bary a kluby uzavřeny. Občerstvení budou moci do 20:00 prodávat přes výdejní okénka.

Možnost využít výdejní okénko mají pouze restaurace, které vaří. Na objednávku tak mohou připravovat alespoň polední menu. „Pokud byste měli firmu nebo větší pracovní skupinu, která by měla zájem o pravidelné dodávky jídla a mohli byste tak podpořit množství poledních menu, napište nám prosím do zpráv,“ žádá na sociálních sítích restaurace BB69 v Hradci Králové.

Rozvoz jídel a objednávky po telefonu budou pro řadu podniků v Královéhradeckém kraji klíčové k přežití následujících 14 dní. Řada provozoven utrpěla znatelné ztráty při prvním zavření restaurací během jarní vlny pandemie. Podnikatelé v Hradci Králové sice mohli od města žádat kompenzační bonus, ale ten často pokryl pouze náklady na nájem nebo zaplacení energií. Podobně tomu bylo i se státní „pětadvacítkou“.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na pondělní tiskové konferenci řekl, že se pro podnikatele zasažené opatřením připravuje balíček kompenzací. Konkrétní však nebyl. Pouze slíbil, že jejich návrh obdrží do konce týdne. 

Restaurace nejsou riziková místa, tvrdí provozovatelé

Data podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy ukazují, že restaurace nejsou častým místem nákazy. To připustil na tiskové konferenci i ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO). "Není jednoduché říci, že je to ve vazbě přímo na konkrétní restauraci, ale je to spíše ve vazbě na různé eventy, které v těch restauracích byly, a je jich poměrně hodně," řekl v pondělí. 

Podle Prouzy bude přežití některých provozoven záležet na připravovaných kompenzacích ze strany vlády. „Podnikatelům by pomohlo zrušení odvodů sociálního pojištění. Dále by jim měly být kompenzovány fixní náklady za jednotlivé provozovny jako je nájemné nebo energie. Zásadní je také převzetí nákladů na zaměstnance, které vládní opatření připraví o práci,“ řekl.

Ohodnoť článek

Foto Lukáš Štampoch

Štítky škola, rodiče, výuka, distanční, omezení, vláda, zákaz, restaurace, bar, provozovatel, škody, ztráty, opatření, COVID-19, koronavirus, jídlo, Tomáš Prouza, ANO 2011, Andrej Babiš, Hradec Králové, Roman Prymula, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda mě stresuje víc než nemoc samotná, tvrdí táta dvou dětí. Studenti se učí distančně, restaurace bojují o přežití  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.