Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Mars je nejblíže k zemi. Ideální podmínky na sledovaní v kraji pokazí zavřené hvězdárny i počasí

Maximální přiblížení Marsu k Zemi nastane dnes odpoledne v 16 hodin a 19 minut. Rudá planeta se k nám přiblíží na vzdálenost 62,1 milionu kilometrů. Dnešní pozorování nám pokazí počasí i zavřené hvězdárny. Další šanci budeme mít v noci ze 13. a 14. října.

Největší přiblížení od roku 2003 nastane v srpnu 2287, kdy bude Mars 55,7 milionu kilometrů od Země.

"Planeta se při svém největším přiblížení bude nacházet v souhvězdí Ryb a nad naším územím vystoupá do výšky více než 45 stupňů nad obzorem," řekl tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan. Polohou by tak mělo být pozorování Marsu o něco příjemnější než při posledním přiblížení v roce 2018.

Problém může být počasí. V Královéhradeckém kraji bude dnes odpoledne převážně zataženo, přidají se i dešťové přeháňky. Jako dobrou variantou by se tak mohla jevit návštěva některé z hvězdáren. Ta v Hradci Králové má ale zavřeno, otevře až zítra. Omezený provoz má i hvězdárna v Úpici, ta je kvůli současné pandemii otevřena jen do 16:00.

Mars je v těchto dnech čtvrtým nejjasnějším objektem noční oblohy. „Už středně velkým hvězdářským dalekohledem jsou na něm pozorovatelné útvary jako polární čepička nebo terénní oblasti s rozdílnou odrazivostí," řekl astronom a fotograf Petr Horálek. Pokud Mars nebudeme moct sledovat dnes, půjde to ještě v noci na 14. října. Nejjasněji ho půjde vidět 18 minut po jedné hodině ranní.

Zatím poslední velká opozice byla 27. července 2018, kdy se Mars přiblížil na vzdálenost 57,8 milionu kilometrů. Do konce století se odehrají ještě další čtyři v letech 2050, 2067, 2082 a 2097.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Mars, planeta, pozorování, planetárium, Hradec Králové, Úpice, dalekohled, astronom, počasí, hvězdárna, Země, Astronomický ústav Akademie věd České republiky, Petr Horálek, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mars je nejblíže k zemi. Ideální podmínky na sledovaní v kraji pokazí zavřené hvězdárny i počasí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.