Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VOLBY 2020: Někteří lídři velkých stran v kraji už mají odvoleno

Dnešní první volební den do zastupitelstev a Senátu je za svojí polovinou. Dveře volebních místností se otevřely ve 14:00 a uzavřou se úderem 22:00. Někteří lídři velkých stran už mají odvoleno. Ve volební místnosti byl také prezident Miloš Zeman. Redakce Hradecké Drbny přináší stručný přehled.

Mezi voliči, kteří byli dát svůj hlas dnes mezi prvními, byl i prezident Miloš Zeman. Díky pražskému bydlišti hlasoval pouze v senátních volbách. Na svém facebookovém profilu pak vyzval občany, aby šli ke krajským i senátním volbám, pokud se u nich konají. Při odchodu z volební místnosti prezident řekl: „Každé volby, pokud jsou demokratické, jsou důležité.“   

V průběhu odpoledne se dostavil do volební místnosti také vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček, který doufá v co největší účast. Volby jsou podle něj bezpečné.

V kraji už byli u voleb lídři stran

V Královéhradeckém kraji už odvolil například hejtman kraje Jiří Štěpán (ČSSD), který je jedničkou na kandidátce SPOLU PRO KRAJ ve volbách do zastupitelstva. Svůj hlas vhodil do volební urny po 14. hodině v Mateřské škole Severka v Plotišti nad Labem. V Markvarticích odvolil i lídr za ANO Jaromír Dědeček.  

Svůj hlas byl dát hned po 14. hodině kandidát do Senátu a jednička na kandidátce v Hradci Králové, Pavel Staněk s manželkou a rodiči.

Kvůli zvýšenému výskytu koronaviru platí v hlasovacích místnostech přísná hygienická opatření.

O místa se v celé republice uchází 675 krajských zastupitelů, ve kterých je 9711 kandidátů. Na jedno místo v každém z regionálních parlamentů připadá přibližně 14 uchazečů.

ČTĚTE TAKÉ: Krajské volby se blíží. Tohle jsou koalice a strany, které se ucházejí o místo v zastupitelstvu

V souboji o 27 senátorských křesel zůstalo všech 235 registrovaných uchazečů. Tedy zhruba devět kandidátů na jedno místo v horní komoře.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo v Královéhradeckém kraji usiluje o post senátora? Podívejte se na přehledný seznam

Téměř 7,5 milionu mimopražských voličů, si bude moci krajské zastupitele vybírat do dnešních 22:00. Zítra se volební místnosti otevřou znovu s osmou hodinou ranní. Výsledky by měly být známy do sobotního večera.

ČTĚTE TAKÉ: Volby se blíží. Jak správně odvolit v krajských i senátních volbách?

Ohodnoť článek

Foto Facebook.com

Štítky volby, 2020, Krajské zastupitelstvo, Senát, kandidát, volební místnost, Miloš Zeman, Drbna.cz, ČSSD, Jan Hamáček, Královéhradecký kraj, Jiří Štěpán, Pavel Staněk, Jaromír Dědeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Někteří lídři velkých stran v kraji už mají odvoleno  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.