Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tohle je Olaf. Každý den rozveseluje pacienty Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové

Olaf je dvouletý flat coated retrívr. Už od června každý den navštěvuje pacienty Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové. Prošel speciálním výcvikem a nemocnice zvažuje, že by mohl v doprovodu své canisterapeutky navštěvovat také další kliniky nemocnice.

„Jsme velmi rádi, že se zavedení canisterapie podařilo. Zvažujeme, na kterých další místech by mohl Olaf udělat pacientům radost, zatím to vypadá na dětskou a gerontometabolickou kliniku,“ uvedl ředitel nemocnice Vladimír Palička.

V tuto chvíli Olaf navštěvuje v doprovodu své asistentky Jany dvě oddělení psychiatrické kliniky, na třetí dochází jednou týdně. Pacienti jsou z něho nadšení. Hrají si s ním, mluví na něj, hladí ho… U některých z nich se Olaf svalí na zem a nechá se drbat na břichu. „Je to vždycky příjemné setkání a na Olafa se těšíme,“ pochvalovala si jedna z pacientek kliniky. Pro pacienty je to jedinečná protistresová terapie.

Sám Olaf patří nemocnici v Hradci Králové, ale stará se o něho canisterapeutka Jana Štěpánková. „Je to sluníčko, hned jsme si padli do oka. Já jsem vždycky chtěla mít psa, ale chtěla jsem, aby mohl být se mnou v práci a pomáhal lidem. No a s Olafem se mě to všechno splnilo. Co mám informace, jsme jedinou nemocnicí, která canisterapeutického psa přímo vlastní,“ řekla.

Canisterapie je metodou, při které speciálně vycvičený a vedený pes pozitivně psychosociálně či fyziorehabilitačně působí na potřebné osoby. Kontakt se psem představuje například rozptýlení pro lidi trpící psychickými problémy.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNHK | Zdroj Fakultní nemocnice Hradec Králové

Štítky Olaf, nemocnice, fakultní, Hradec Králové, psychiatrie, pacient, terapie, pes, stres, canisterapie, společnost, zdraví, klinika, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jana Štěpánková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tohle je Olaf. Každý den rozveseluje pacienty Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.